Sovimme ystävien kanssa meille peli-illan ja samalla he pääsivät katsomaan, miten meidän talon remontti oli edennyt. Tottakai emäntänä sain suunnitella pöydän täyteen herkkuja ja tottakai sehän on itselle kunnia asia. Ja niinhän niitä taas tuli suunniteltua.. pöytä täyteen! Itselle kaikkein mieluisimpia ovat tapaksen tyyliset pienet suupalat, joita saan pipertää ja laittaa pienellä kauniiksi. Niinpä tällä(kin) kertaa tarjolle tuli erilaisia tapaksia ja vielä illalla maisteltiin erilaisia juustoja ja leikkeleitä tuc -keksien ja ruissipsien kanssa.
Ohjeita on otettu, yhdistelty ja päässä käännelty uudestaan monesta paikkaa, mutta suurimman osan löysin Fazerin sivuilta. Yritin myös miettiä tarjottavia hiukan satokauden mukaan.
Nautaa ja viinirypälettä
400 g petite tender eli naudan lavasta leikattu
versoa
1 rs punaisia viinirypäleitä
suolaa
mustapippuria
öljyä
4 rkl balsamicoa
2 patonkia
Valmista petite tender pakkauksen ohjeiden mukaan uunissa.
Laita valmis liha vielä hetkeksi vetäytymään folioon.
Varo ettei lihasta tule ylikypsää!
Paista patongit ohjeiden mukaan uunissa.
Leikkaa sopivan kokoisiksi paloiksi ja halutessasi voit vielä paistaa pannulla rasvassa palat niin, että saavat väriä ja makua.
Leikkaa sopivan kokoisiksi paloiksi ja halutessasi voit vielä paistaa pannulla rasvassa palat niin, että saavat väriä ja makua.
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Laita viinirypäleet rankoineen pellille ja sirottele päälle suolaa ja öljyä.
Paista uunin keskitasossa noin 15 minuuttia.
Nosta rypäleet pois uunista ja kuumalle pannulle.
Lisää joukkoon balsamico ja anna hetken aikaa kiehua.
Lisää patonkien päälle ensin versoja.
Leikkaa nauta ohkaisiksi siivuiksi ja lisää niitä versojen päälle.
Riko pari viinirypälettä päällimmäiseksi ja lisää vielä lusikalla pannulta kuumaa lientä koko leivän päälle.
Paista uunin keskitasossa noin 15 minuuttia.
Nosta rypäleet pois uunista ja kuumalle pannulle.
Lisää joukkoon balsamico ja anna hetken aikaa kiehua.
Lisää patonkien päälle ensin versoja.
Leikkaa nauta ohkaisiksi siivuiksi ja lisää niitä versojen päälle.
Riko pari viinirypälettä päällimmäiseksi ja lisää vielä lusikalla pannulta kuumaa lientä koko leivän päälle.
Avokado-juures leipä
ciabatta leipä
3 avokadoa
1 nauris
1 porkkana
1 punajuuri
öljyä
silmusalaattia
3 oksaa lehtikaalia
Leikkaa ciabatta leipä siivuiksi.
Paista niitä voissa kuumalla pannulla.
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Kuori porkkana, punajuuri ja nauris.
Tee niistä kuorijalla ohkaisia siivuja ja laita ne uunipellille leivinpaperin päälle.
Pirskota pieni määrä öljyä ja suolaa juuresten päälle.
Paista uunin keskitasolla noin 10-15 minuuttia, kunnes saavat vähän väriä ja rapean pinnan.
Lisää seuraavaksi lehtikaalin oksat pellille ja paista niitä uunissa 10-15 minuuttia tai kunnes ne ovat hyvin rapeita mutta ei palaneita.
Murskaa rapeat lehtikaalit pieneksi joko veitsellä tai käsisekoittimen kanssa tulleessa kipassa.
Lisää seuraavaksi lehtikaalin oksat pellille ja paista niitä uunissa 10-15 minuuttia tai kunnes ne ovat hyvin rapeita mutta ei palaneita.
Murskaa rapeat lehtikaalit pieneksi joko veitsellä tai käsisekoittimen kanssa tulleessa kipassa.
Kuori avokadot ja lisää ne kippaan, missä ne on helppo haarukalla muusata karkeasti.
Lisää avokadoa leivän päälle ja siihen uunista tulleet juureslastut.
Lisää päälle hieman silmusalaattia ja lehtikaali tomua.
Jättikatkarapu saaristolaisleipä
saaristolaisleipää
1 pkt pakaste jättikatkarapuja
öljyä
½ nippua persiljaa
1 chili
2 valkosipulinkynttä
Pilko saaristolaisleipä siivuiksi ja paina niistä esimerkiksi snapsi lasilla tai pyöreällä muotilla pyöreitä rinkuloita.
Pilko persilja, chili ja valkosipulinkynnet pieneksi ja sekoita öljyn kanssa.
Anna öljyn tekeytyä hetki jääkaapissa.
Sulata katkaravut.
Lämmitä paistinpannu kuumaksi ja lisää siihen jääkaapissa tekeytynyt öljy.
Paista jättikatkarapuja pannulla niin, että saavat väriä ja makua mausteista.
Lisää 1-2 katkarapua leivän päälle ja nostele vielä lusikalla mausteöljyä niiden päälle.
Lisää avokadoa leivän päälle ja siihen uunista tulleet juureslastut.
Lisää päälle hieman silmusalaattia ja lehtikaali tomua.
Jättikatkarapu saaristolaisleipä
saaristolaisleipää
1 pkt pakaste jättikatkarapuja
öljyä
½ nippua persiljaa
1 chili
2 valkosipulinkynttä
Pilko saaristolaisleipä siivuiksi ja paina niistä esimerkiksi snapsi lasilla tai pyöreällä muotilla pyöreitä rinkuloita.
Pilko persilja, chili ja valkosipulinkynnet pieneksi ja sekoita öljyn kanssa.
Anna öljyn tekeytyä hetki jääkaapissa.
Sulata katkaravut.
Lämmitä paistinpannu kuumaksi ja lisää siihen jääkaapissa tekeytynyt öljy.
Paista jättikatkarapuja pannulla niin, että saavat väriä ja makua mausteista.
Lisää 1-2 katkarapua leivän päälle ja nostele vielä lusikalla mausteöljyä niiden päälle.
Punajuurikeitto
500 g punajuurta
1 porkkana
200 g keräkaalia
juuriselleri
1 sipuli
2 kanaliemikuutiota
1,5 l vettä
1 laakerinlehti
mustapippuria
Leikkaa kaikki karkeasti paloihin ja lisää veden, kanaliemikuutioiden ja mausteiden kanssa kattilaan.
Keitä hiljalleen noin puoli tuntia.
Siivilöi keitto toiseen kattilaan ja nosta vielä punajuuret sekaan.
Anna jäähtyä ja nosta jääkaappiin maustumaan yön yli.
Lämmitä vielä liedellä seuraavana päivänä kuumaksi ennen tarjoilua.
Jos haluat keitosta paksumpaa, soseuta punajuuret joukkoon, muuten nosta palat pois ennen tarjoilua.
Keitto sopii erinomaisesti kuivatun poro focaccian kanssa, jonka ohje löytyy alempaa.
Suklaakakku
Pohja:
3 dl sokeria
4 kananmunaa
1 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
3 dl vehnäjauhoja
200 g tummaa suklaata
1 dl lämmintä vettä
maitoa
Mousse:
400 g tummaa suklaata
5 dl vispikermaa
Päälle:
mustikoita
karhunvatukoita
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Vatkaa pohjan kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Sekoita jauhot, vaniljasokeri ja leivinjauhe toisessa kulhossa sekaisin.
Lisää jauhot muna-sokeri seokseen ja sekoita tasaiseksi.
Sulata pohjan suklaa mikrossa tai vesihauteessa ja lisää myös se ja lämmin vesi taikinaan.
Voitele ja korppujauhota 20cm irtopohjavuoka.
Kaada taikina vuokaan.
Paista uunin keskitasolla noin 45 minuuttia ja anna jäähtyä kunnolla.
Sulata moussen suklaa mikrossa tai vesihauteessa.
Anna jäähtyä hetken.
Vatkaa moussen vispikerma kunnolla vaahdoksi.
Kaada suklaa kerman joukkoon ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Varo ettei seos juoksetu.
Jos moussesta tuntuu tulevan kauhean paksua, voit lisätä joukkoon pienen tilkan vettä.
Leikkaa pohja 3 osaan.
Kokoa ensin pohjimmainen tarjoilualustalle, kostuta vähän maidolla ja lisää päälle moussea 1/3 osa.
Nosta keskimmäinen pohja moussen päälle, kostuta sitäkin hiukan maidolla ja lisää taas 1/3 osa moussea päälle.
Nosta päälimmäinen pohja, kostuta maidolla ja lisää loput moussesta sen päälle.
Koristele marjoilla.
Manchego-päärynä leipäset
paahtoleipää
voita
1 manchego juusto
3 pientä päärynää
hunajaa
persiljaa
syötäviä kukkia
Leikkaa paahtoleivästä sopivan kokoisia paloja.
Lämmitä paistinpannu ja sulata siinä nokare voita.
Paista leivänpalasia pannulla voissa niin, että saavat väriä ja rapean pinnan.
Leikkaa juusto palasiksi ja lisää leivän päälle.
Kuori päärynät ja leikkaa ne neljään osaan.
Lisää päärynän palaset juustojen päälle.
Valuta hunajaa päälimmäiseksi ja koristele persiljalla ja kukilla.
Kuivattu poro focaccia
Focaccia leipä:
½ pkt tuorehiivaa
3½ dl vettä
3 rkl oliiviöljyä
1½ tl suolaa
1 rkl hunajaa
5 dl vehnäjauhoja
n. 2 dl durumvehnäjauhoja
timjamia
poron ulkofilettä
suola
mustapippuri
soija
kuivattua timjamia
suppilonvahveroita
majoneesia
versoa
1 punajuuri
Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen.
Sekoita joukkoon öljy, suola ja hunaja.
Lisää jauhoja vähän kerrallaan koko ajan taikinaa vaivaten.
Muista jättää taikina löysähköksi.
Lisää vielä timjami joukkoon.
Anna taikinan kohota noin 30 minuuttia.
Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen.
Levitä leivinpaperi vuokaan.
Kaada taikina paperin päälle ja anna kohota siinä vielä noin 30 minuuttia.
Paista leipää uunin keskitasolla noin 10-15 minuuttia.
Anna jäähtyä ja leikkaa sopivan kokoisiksi paloiksi.
Lämmitä paistinpannulla pieni nokare voita ja paista leivän paloja, että saavat vähän väriä ja rapeampaa pintaa.
Leikkaa poro noin 5cm pitkiksi suiroiksi ja 5 millin paksuisiksi.
Nosta palat kulhoon ja lisää joukkoon suolaa, mustapippuria, kuivattua timjamia ja soijaa.
Laita jääkaappiin maustumaan mielellään yön yli, mutta vähintään pariksi tunniksi.
Paina kaikista paloista päästä hammastikku läpi.
Laita uuni 70 asteeseen ja kiertoilma päälle, jos kiertoilmaa ei löydy jätä luukku raolleen.
Laita lihat roikkumaan uunin ritilä tasoon hammastikuista ja ritilä ylimmälle tasolle.
Alimmaiseksi kannattaa laittaa vielä pelti, jos lihoista tippuu jotain ettei uuni likaannu.
Liha kuivuu noin 12 tuntia, riippuen lihan koosta.
Leikkaa veitsellä tai käsisekoittimen kanssa tulleessa kipassa liha pieneksi muruksi.
Laita suppilovahverot uunipellille tai paistinpannulle ja paista niin, että ylimääräinen neste haihtuu pois.
Leikkaa sieni hyvin pieneksi ja sekoita se majoneesin kanssa sekaisin.
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Kuori punajuuri ja leikkaa kuorijalla siitä ohkaisia siivuja.
Laita siivut uunipellille leivinpaperin päälle, mausta suolalla ja paista uunin keskitasossa noin 10-15 minuuttia.
Nosta paistettujen leipäpalojen päälle hiukan sienimajoneesia.
Nosta siihen päälle kuivattua poroa.
Koristele versoilla ja punajuuren siivuilla.
Minikanahampurilaiset
Sämpylät:
3½ dl maitoa
2 tl kuivahiivaa
1 ½ tl suolaa
1 rkl hunajaa
50 g voita
noin 9 dl vehnäjauhoja
kananmuna
seesaminsiemeniä
Tsatsiki:
1 kurkku
3 dl turkkilaista jogurttia
1 valkosipulin kynsi
suolaa
mustapippuria
broilerin rintafileitä
punakaalia
rucola
Lämmitä sämpylöiden maito hiukan kädenlämpöä lämpimämmäksi.
Sekoita joukkoon kuivahiiva, suola, hunaja ja sulatettu voi.
Lisää jauhoja vähän kerrallaan koko aika kädellä tai yleiskoneella vaivaten.
Leivo taikinasta sämpylöitä uunipellille leivinpaperin päälle.
Kohota liinan alla 1 tunti.
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Voitele kohonneet sämpylät kananmunalla, ripottele päälle seesaminsiemeniä ja paista uunissa noin 10 minuuttia.
Raasta tsatsikin kurkku ja painele ylimääräiset nesteet pois.
Laita raaste kulhoon ja ripottele päälle suolaa.
Pilko valkosipulin kynsi pieneksi ja lisää raasteen joukkoon.
Sekoita myös turkkilainen jogurtti ja mustapippuri joukkoon.
Laita kulho jääkaappiin maustumaan hetkeksi.
Paista pannulla tai uunissa broilerin rintafileet kypsäksi.
Raasta punakaali raasteeksi.
Halkaise valmiit sämpylät ja lisää pohjalle pieni keko rucolaa.
Leikkaa rintafileet sopivan kokoisiksi palasiksi ja lisää rucolan päälle.
Laita päälimmäiseksi punakaali raastetta ja tsatsikia.
Nosta hattu päälle ja paina hammastikku hampurilaisen läpi.
Paahtoleipä kuppi kurpitsalla ja lohella
12 paahtoleipää
voita
1 myskikurpitsa
öljyä
2 chiliä
½ rasia timjamia
suola
mustapippuri
200 g lohta
syötäviä kukkasia
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Voitele muffinipellin kolot voilla.
Leikkaa ensin paahtoleivistä reunat pois ja kauli kaulimella mahdollisimman litteäksi.
Voitele myös leipien toinen puoli.
Painele leipä voideltu puoli ylöspäin koloihin.
Paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, varmista pois ottaessa että kupit pysyvät muodossaan.
Nosta uunin lämmöt 225 asteeseen.
Kuori ja paloittele myskikurpitsa uunivuokaan.
Lisää kurpitsan sekaan paloiteltu chili, timjami, suola, pippuri ja öljyä.
Sekoita tasaiseksi ja paista uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.
Leikkaa lohi sopivan kokoisiksi paloiksi ja lisää suolaa päälle.
Paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia tai kunnes lohi on kypsää.
Lisää kupin pohjalle kurpitsaa ja sen päälle lohipala.
Lisää päälle mustapippuria ja koristele kukilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti