Hain jotain erilaista, jota halusin päästä testaamaan vapaapäivänäni. Eksyin Jälkiruokamaha -sivuille missä oltiin kokattu jälkiruokaa, päätähtenä punajuuri. Päätin lähteä kokeilemaan tätä, ennenkin punajuurta jälkiruuassa syöneenä tiesin että annos toimii, hiukan muuntelin alkuperäistä omakseni. Maisteltiin mieheni kanssa tätä kotona ja hän kommentoi annosta: "Erilainen, mutta hyvä". Itse pidin todella paljon! Mutta allekirjoitan kyllä senkin että tosiaan erilainen. Fine dining illallisiin täydellinen, joten pakko päästä maistattamaan tätä myös joskus toiste muillekin ystäville tai perheelle. Annoksen kokoamisesta lisäsin kulinaristinkeittiossa -Instagram tilille videon, käykää kurkkaamassa ♡
Punajuuri jälkiruoka
Punajuurifinancier:
100 g valkuaista
100 g tomusokeria
60 g mantelijauhoja
40 g vehnäjauhoja
70 g voita
30 g punajuuriraastetta
1,5 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
Punajuuriparfait:
2 dl kuohukermaa
1 dl turkkilaista jogurttia
1 dl tomusokeria
1 dl punajuurisosetta
Jogurttimousse:
1 dl kuohukermaa
½ dl turkkilaista jogurttia
1 rkl tomusokeria
Maitosuklaa ganache:
½ dl kuohukermaa
120 g tummaa suklaata
Lisäksi:
1 punajuuri
mintunlehtiä
joulupipareita (tai muuta keksiä)
Käsittelin punajuuret alusta saakka ja niitä tarvittiin noin 5 kappaletta.
Kuorin, paloittelin ja keitin kaikki kattilassa suht kypsiksi.
Osan raastoin raastimella pienimmällä terällä, jotta sain niistä 30g financieriin.
Osan soseutin tehosekoittimella, jotta niistä tuli desi parfaittiin.
Osan leikkasin hyvin ohueksi siivuksi ja laitoin vielä uuniin kuivumaan pienelle lämmölle noin 30 minuuttia.
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Vatkaa financierin valkuaiset ja tomusokeri vaahdoksi.
Kääntele joukkoon varovasti mantelijauhot, vehnäjauhot, sulatettu voi, punajuuriraaste, sokeri ja suola.
Paina pienen uunivuoan pohjalle leivinpaperi niin, että nousee myös reunoille.
Kaada taikina vuokaan noin 2cm paksuudelta ja paista uunin keskitasolla noin 20 minuuttia tai kunnes kakku on kypsää.
Vatkaa parfaitin kerma vaahdoksi ja vatkaa sekaan jogurtti.
Lisää myös tomusokeri ja punajuurisose, sekoita tasaiseksi.
Kaada puoliympyrän muotoisiin silikonimuotteihin ja nosta pakkaseen.
HOX! käy myös muut muotit, mutta mielellään silikoniset mistä on helpompi kipata jäätynyt parfait ulos. Voi käyttää myös esim jotain vuokaa minkä pohjalle laittaa leivinpaperin, minkä avulla parfaitin saa ylös.
Anna jäätyä pakkasessa.
Vatkaa moussen kerma ja tomusokeri vaahdoksi ja lisää joukkoon jogurtti.
Nosta mousse pursotinpussiin ja jääkaappiin.
Kaada ganachen kerma kattilaan ja lämmitä kuumaksi.
Paloittele suklaa joukkoon ja lämmitä kunnes suklaa on sulanut.
Laita tasainen ganache pursotinpussiin tai esimerkiksi pieneen minigrip pussiin ja jääkaappiin.
Anna jäähtyä jääkaapissa, mutta jos kerkeää olemaan kauan varmista ettei ole jämähtänyt. Jos on kerinyt kauan jäähtymään, nosta huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen annoksen kokoamista.
Kokoa annos.
Nosta jäätynyt parfait lautasen keskelle.
Murusta joulupiparia parfaitin ympärille.
Riko sormilla financierista paloja ja lisää ne parfaitin ympärille.
Pursota moussea ja suklaaganachea muutama pieni keko ympärille.
Koristele pieneksi leikatulla, hieman kuivatetulla punajuurella ja mintunlehdillä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti