keskiviikko 19. helmikuuta 2020

Tarte tatin

Tarte tatin on itselleni uusi tuttavuus ja olen sen mieltänyt ehkä vaikeaksi tehdä, enkä uskonut sitä maultaankaan räjäyttävän omia makuhermoja. Joidenkin juhlien jälkeen kuitenkin, kun kotoa löytyi kaikki tarvittava jo valmiina, ajattelin lähteä kokeilemaan. Pääraaka-aineeksi tällä kertaa päätyi mangoa, mikä toi torttuun enemmän makeutta mutta sopi ainakin omasta mielestä erinomaisesti ja todellakin uudisti oman käsitykseni koko tortusta! Toisella kertaa tein omenasta, eri ohjeella, ja kääntäessä se valui pitkin pöytää. Kolmannella kerralla sain sen myös onnistumaan omenasta.. ja edelleenkin maku oli hyvä! Pääraaka-aineeksihan sopii monet omenan lisäksi, persikka, mango, persimon, päärynä, mansikka, jne, vain valitsemaan omaa lempparia ♥️
 
 
Tarte tatin
 
Taikina:
noin 5 dl vehnäjauhoja
1tl suolaa
250 g leivontamargariinia
1,5 dl vettä
 
Täyte:
3 omenaa
100 g voita
0,5 dl fariinisokeria
 
Lisäksi:
vaniljajäätelöä
uunin kestävä paistinpannu
 
Sekoita kulhossa vehnäjauhot ja suola.
Leikkaa margariini pienemmiksi paloiksi ja nypi 50g jauhojen joukkoon.
Vaivaa joukkoon vesi.
Tee taikinasta yhtenäinen pallo, kääri se kelmuun ja nosta jääkaappiin 30minuutiksi.
Muotoile lopusta margariinista yksi noin 1cm korkuinen levy, kääntele se jauhoissa ja nosta jääkaappiin.
Kauli taikina jauhotetulla alustalla kaksi kertaa suuremmaksi kuin voipala.
Nosta voi keskelle taikinaa, käännä kulmat keskelle kirjekuoren muotoon.
Kauli niin, ettei voi kuitenkaan pääse tulemaan väleistä, 1,5 cm paksuiseksi suorakulmion muotoiseksi.
Taita taikina kolmeen kerrokseen ja tästä vielä kahtia.
Kauli uudestaan 1,5cm paksuiseksi suorakulmioksi.
Taita taikina kolmeen kerrokseen ja vielä kerran kahtia.
Kääri kelmun sisään ja nosta jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.
Toista kauliminen vielä 3 kertaa ja nosta aina välissä jääkaappiin.
 
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Kuori ja pilko omenat ohkaisiksi siivuiksi.
Kuumenna paistinpannu liedellä ja sulata siinä voi.
Lisää fariinisokeri sekaan ja paista niin, että sokeri hieman karamellisoituu.
Nosta omenasiivut pannulle ja paista vielä hetki.
Nosta pannu liedeltä.
Kauli valmis taikina ohkaiseksi pyöreäksi levyksi.
Nosta taikina omenien päälle ja taita reunoja hiukan omenien alle.
Painele haarukalla pohjaan reikiä.
Nosta pannu uunin keskitasolle ja paista noin 15minuuttia tai kunnes pohja on saanut hieman väriä.
Nosta valmis torttu pois uunista ja anna muutaman minuutin jäähtyä.
Nosta lautanen tai muu tarjoilualusta pannun päälle ja käännä niin, että torttu tipahtaa pannulta alustalle.
Käännä vielä uunista grillivastukset päälle ja paista uunin ylätasolla torttuun rapea reuna muutamassa minuutissa.
 
Tarjoa vaniljajäätelön kera!
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti