maanantai 18. syyskuuta 2017

Rapujuhlat

En ole ennen rapujuhlia järjestänyt, mutta tänä vuonna oli pakko sellaisetkin saada aikaiseksi! Pöytäkattauksesta en valitettavasti ottanut parempaa kuvaa, mutta meidän pitkää (vähän jatkettua) pöytää koristi musta pöytäliina, keskelle laitoin liinan alle kahvi pakettien päälle korotetusti laminaatin pätkät ja vielä rapuaiheisen kaitaliinan jonka päälle ruuat sai nätisti tarjolle. Valkoisen lautasen päälle taittelin rapuservetin, johon apuna käytin Annan ohjetta. Haarukat, veitset ja rapuveitset lautasen päälle, servetin eteen. Lautasen taakse viinilasi, punainen isompi muovimuki ja mustat snapsimukit, viereen laminoidut ohjeet rapujen kuorimisesta ja toiselle puolelle snapsilaulujen sanat. Tuolien selkänojalle laitoin vielä kaulurit ja pöydän päihin talouspaperirullat, koska rapujen syöminen ei ole siistiä puuhaa.
Sitten niihin tarjottaviin.. Pasta-leikkelesalaatin suuntaa antavan ohjeen nappasin Yhteishyvän sivuilta, halloumsalaatin herkullisen näköisen reseptin bongasin Peggyn pieni punainen keittiö -sivuilta, lisäksi tarjolla oli tietysti rapuja (joiden liemeen ohje K-ruoka sivuilta) ja patonkia, saaristolaisleipää lohella ja tsatsikilla ja possua.


Pakasteravut

1 kg pakasterapuja

Liemi:
2 l vettä
1 dl olutta
½ dl merisuolaa
2 palaa sokeria
runsaasti tuoretta tilliä

Mittaa kattilaan vesi, olut, suola ja sokeri.
Kuumenna seos kiehuvaksi.
Lisää tilliä ja hauduta 5-10 minuuttia kannen alla.
Anna liemen jäähtyä ja poista tilli.
Nosta jäiset ravut isoon astiaan ja kaada hieman jäähtynyt liemi niiden päälle.
Lisää vielä halutessasi tilliä.
Nosta ravut jääkaappiin yöksi.
Ennen tarjoilua, valuta rapuja hetken aikaa talouspaperin päällä.


Pasta-leikkele-juustolautanen

pastaa
kermaviiliä
ranskankerma
suola
pippuri
erilaisia juustoja (itselläni chili-paprika, aurajuusto ja gouda)
erilaisia leikkeleitä (itselläni parmankinkku, pepperoni, chorizo ja ilmakuivattu kinkku)
salaatinlehtiä

Keitä pasta kypsäksi.
Sekoita kermaviili ja ranskankerma viilenneiden pastojen joukkoon ja mausta.
Viipaloi juustot haluamiksi viipaleiksi.
Lisää tarjoilualustalle salaatinlehtiä ympärille ja keskelle pastaa keoksi.
Asettele leikkeleet ja juustot reunoille kauniisti.
Lisäksi voit koristella puolikkailla kirsikkatomaateilla.



Saaristolaisleipää lohella ja tsatsikilla

Leipä:

½ l piimää
3/4 pkt hiivaa (37,5g)
1½ dl tummaa siirappia
1½ dl ruisleseitä
1½ dl ruisjauhoja
1½ dl kaljamaltaita
5 dl vehnäjauhoja
½ rkl suolaa

Tsatsiki:
turkkilaista jogurttia
vihreää kurkkua
oman maun mukaan valkosipulia
sitruunan mehu
suolaa
pippuria


Lisäksi:
lohta
rucolaa
sitruunaa


Saaristolaisleivän ohjetta löytyykin aikaisempaa blogistani cocktailpalojen ohjeesta ja tsatsikin esimerkiksi krepejen ohjeesta.


Leikkaa lohipalastasi nahka pois, jos siinä sellainen on.
Leikkaa pienempiin paloihin.
Paista paloja uunissa kypsäksi ja niin että saavat pienen rapean pinnan.
Mausta halutessasi esimerkiksi suolalla.


Leikkaa saaristolaisleipä muutaman haukun kokoisiksi paloiksi.
Halutessasi voit leipiä hiukan paahtaa.
Asettele palojen päälle pohjalle rucolaa ja lohta.
Nosta noin ruokalusikallinen tsatsikia lohen päälle.
Koristele pienellä siivulla sitruunaa ja syötävillä kukkasilla.






Possusiivut

porsaan sisäfilee


Marinadi:
öljyä
hunajaa
soijaa
suola
mustapippuri


Sekoita marinadin ainekset sekaisin.
Lisää possun sisäfilee joukkoon ja laita marinoitumaan yöksi jääkaappiin.
Nosta seuraavana päivänä marinoitunut possu leivinpaperin päälle pellille ja aseta paistomittari paksuimpaan kohtaan.
Laita paistumaan 200asteiseen uuniin ja paista niin, että sisälämpötila on noin 60-70asteinen.
Ota filee uunista ja kääräise folion sisään hetkeksi lepäämään.
Leikkaa terävällä puukolla possu ohkaisiksi siivuiksi ja laita tarjolle.


Halloumsalaatti


2 pkt halloumia
½ cantaloupe meloni
1-2 ruukkua salaatinlehtiä
4 isompaa luumutomaattia
4 granaattiomenaa
cashewspähkinöitä


Paloittele halloum juustot noin 0,5cm paksuisiksi siivuiksi.
Paista siivuja pannulla pienessä nokareessa voita, niin että saavat väriä pintaan.
Paloittele cantaloupe meloni ja luumutomaatit sopivan kokoisiksi paloiksi.
Revi salaatinlehtiä syvään kulhoon pohjalle noin 1/4 osa.
Lisää lehtien päälle cantaloupea, luumutomaattia, halloumia, granaattiomenan siemeniä ja cashewpähkinöitä.
Revi taas osa salaatinlehdistä ja lisää täytteet päälle.
Tee sama muutaman kerran vielä, niin että saat kulhon täyteen.
Laita heti tarjolle.


HOX! Jos et laita salaattia heti tarjolle, voit muuten salaatin tehdä valmiiksi mutta älä lisää vielä pähkinöitä vaan vasta juuri ennen tarjoilua!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti