sunnuntai 31. maaliskuuta 2019

Fine dining harjoittelua

Vapaa viikonloppu oli tulossa ja mieli teki jonnekin mennä syömään hienosti. Pähkäiltiin vaihtoehtoja mitä tehdään ja missä, mutta kun kummityttö pyytää kylään ei ole vaihtoehtoja. Niinpä hurautimme yhdeksi yöksi Saloon siskon luokse ja koska teki mieli hienosti syödä, suunnittelin meille fine dining annokset neljälle illaksi. Hyvää valkkaria kylkeen, vähän pelejä ja jutustelua niin ilta on täydellinen ♥️
 
 
Kylmäsavulohta, hollandaise ja parsaa
 
150 g kylmäsavulohta
nippu parsaa
2 retiisiä
cavi-art (merilevämätiä)
versoja
mustapippuri
suola
voita
 
Hollandaise:
0,5 dl vettä
1 rkl valkoviinietikkaa
2 kananmunan keltuaista
200 g voita
½ sitruunan mehu
suola
 
Laita kattilaan vettä kiehumaan esimerkiksi puoleen väliin.
Mittaa kuumuutta kestävään, kattilan päälle sopivaan astiaan hollandaise kastikkeen vesi, valkoviinietikka ja keltuaiset.
Nosta astia kiehuvaa vettä olevan kattilan päälle ja kuumenna noin 5minuuttia koko aika sekoittaen, kunnes seos paksunee. Nosta pois kattilan päältä.
Sulata voi mikrossa ja kaada se ohuena nauhana kastikkeen joukkoon koko aika sekoittaen.
Lisää sitruunan mehu, suola ja maista maku.
 
Pese parsat.
Sulata kuumalla paistinpannulla nokare voita ja paista parsoja siinä, kunnes saavat väriä ja hieman pehmenevät. Mausta suolalla.
Leikkaa retiisit ohkaisiksi siivuiksi.
 
Lisää lautaselle valmista hollandaise kastiketta pohjalle.
Lisää kylmäsavulohen siivuja.
Halkaise parsat sopivan kokoisiksi ja lisää lautaselle retiisi siivujen kanssa.
Koristele cavi-artilla, versoilla ja mustapippurilla.
 

Kampasimpukkaa ja hernekastiketta
 
12 kampasimpukkaa
versoja
4 pekonia
herneitä
voita
suola
 
Hernekastike:
200 g herneitä
1½ dl majoneesia
½ dl kuohukermaa
½ sitruunan mehu
2 tl sinappia
suola
mustapippuri
 
Lisää kaikki hernekastikkeen ainekset astiaan ja soseuta sauvasekoittimella kaikki tasaiseksi tahnaksi.
 
Lisää nokare voita kuumalle paistinpannulle ja paista sulaneessa voissa kampasimpukoita niin, että saavat väriä molemmin puolin ja pinta hieman rapistuu.
Mausta suolalla.
Paista samalla pannulla myös pekonit hyvin rapeiksi ja nosta sen jälkeen talouspaperin päälle hetkeksi.
 
Levitä hernekastiketta lautaselle esimerkiksi ympyrän muotoon.
Nosta kastikkeen päälle paistetut kampasimpukat.
Leikkaa rapea pekoni ihan pieneksi muruksi ja levitä murua myös kastikkeen päälle.
Koristele versoilla ja muutamalla herneellä.


Risottoa, herkkusientä ja mustikkaa
 
Risotto:
1 sipuli
1 kpl valkosipulinkynttä
5 dl kasvislientä
1,5 rkl oliiviöljyä
200 g risottoriisiä
 suolaa
 mustapippuria
1 dl kuivaa valkoviiniä
25 g voita
 
herkkusieniä
timjamia
parmesan juustoa
mustikoita
voita
suola

Pilko sipuli ja valkosipulinkynnet hyvin pieneksi silpuksi.
Kuumenna kasvisliemi kattilassa kuumaksi.
Kuullota sipulit kattilassa voissa ja lisää joukkoon riisi, kuullota vielä niin kauan, että riisi on läpikuultavaa.
Kaada joukkoon viini ja sekoittele niin kauan kunnes viini on imeytynyt riisiin.
Ala lisäämään kasvislientä kauha kerrallaan riisin joukkoon ja sekoittele aina välillä.
Lisää kasvislientä aina lisää edellisen kauhallisen imeydyttyä riisiin.
Jatka kunnes riisi on kypsää.
Lisää sekaan lopuksi voi.
 
Pilko herkkusienet viipaleiksi ja paista niitä kuumalla pannulla voissa niin, että saavat väriä, ylimääräiset nesteet haihtuu ja hieman pehmenevät.
Mausta suolalla.
Raasta parmesan juustosta ohkasia siivuja.
 
Levitä lautaselle risottoa sopiva määrä jokaiselle syöjälle.
Painele risottoon paistettuja herkkusieni siivuja ja parmesan juustoa.
Koristele timjamin lehdillä ja mustikoilla.
 

Omenaa, kinuskia ja vaniljajäätelöä
 
2 omenaa
voita
3 rkl fariinisokeria
vaniljajäätelöä
kanelia
 
Kinuski:
1 dl fariinisokeria
1 dl kuohukermaa
 
Mittaa kinuskin fariinisokeri ja kuohukerma kattilaan.
Lämmitä kinuskia liedellä niin kauan, että se paksunee.
Kokeile kinuskin valmiutta vesitekniikalla, eli laita kylmää vettä lasiin ja tiputa pieni tilkka kinuskia veteen. Jos kinuski pysyy muodossaan, on se valmista mutta jos alkaa liukenemaan keitä vielä hetki. 
 
Kuori omenat, poista siemenkota ja leikkaa ne ohkaisiksi siivuiksi.
Sulata kuumalla paistinpannulla nokare voita ja sulata joukkoon fariinisokeria.
Lisää omenan siivut ja paista niitä voi-sokeri seoksessa niin, että saavat väriä ja pehmenevät hiukan.
 
Lisää lautaselle pohjalle kinuskia.
Nosta kinuskin päälle vaniljajäätelöstä pallo ja viereen paistettua omenaa.
Ripottele lopuksi päälle vielä kanelia.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti