tiistai 24. tammikuuta 2017

Sushia

Siskoni asustelee toisella paikkakunnalla, mutta käy tosi usein luonani ja meille on tullut tavaksi melkein joka kerta syödä sushia! Käymme yleensä Porin Isokarhussa sijaitsevassa sushi buffetissa nimeltään Sakura Sushi & China wok. Siellä saa syödä niin paljon kun jaksaa ja vaihtoehtoja on useita! Tällä kertaa siskoni päätti itse kokeilla tehdä erilaisia kokeiluja ja niin samalaisia kun olemmekin ruuan suhteen, sortteja tuli paljon! Siskoni toimi pääkokkina, mutta hänen luvallaan sain tehdä myös tästä postauksen.

Erittäin hyvät ohjeet löytyivät esimerkiksi Kodinkuvalehden sivuilta, jossa myös havainnollistavat kuvat! Kannattaa kurkata!
Perus raaka-aineita tarvitaan:
noin ½ pkt sushiriisiä
10 kpl merilevää
wasabia
soijaa
sushimatto

Maki

Aikaisemmista postauksista löytyy Maki sushin ohje nimellä Tonnikala sushi ja sieltä löytyy myös esimerkiksi sushiriisin keittämiseen ohje. Tällä kertaa täytteenä meillä oli tonnikalaa, avokadoa, porkkanaa ja joissakin katkaravun pyrstöjä!
Temaki

merilevää
porkkanaa
lehtikaalia
kurkkua
lohta tai tonnikalaa
sushiriisiä
paprikaa
avokadoa

Leikkaa porkkana, kurkku, paprika ja avokado ohkasiksi tikuiksi. Leikkaa levä arkki puoliksi ja painele sushiriisiä kostetulla kädellä arkin vasemmalle puolelle, niin että se peittää puolet arkista. Lisää kasvikset hieman vinottain riisin päälle ja päällimmäiseksi lisää lohta tai tonnikalaa. Rullaa arkki pieneksi tuutiksi, niin että täytteet jäävät nätisti arkin sisään.

Nigiri kuvassa vasemmalla ja oikealla olevat. Keskellä Uramaki.
Nigiri

Kalaversio:
sushi riisiä
tuoretta lohta
majoneesia
ruohosipulia

Kasvisversio:
sushi riisiä
4 munan japanilainen munakas
merilevää
1/4 tl suolaa
1 ½ rkl sokeria
öljyä

Kalaversio: Kasta kädet vedellä ja ota sushi riisiä sen verran käsiisi, että saat pyöriteltyä niistä kauniin pienen vähän soikean muotoisen pallon. Leikkaa lohesta sopivan kokoisia paloja, jotka voit asetella riisipallon päälle. Pienellä kaasupullolla eli ns. tohottimella voi tehdä loheen pinnan tai jos kotoa ei löydy tohotinta (tai niin kuin meillä kävi ja kaasu loppui kesken), voi pintaa paistaa myös pienesti pannulla. Lohen alle voi hiukan laittaa halutessaan wasabia. Päälle pursotettiin muutama viiva majoneesia ja koristeeksi ruohosipulia. 

Kasvisversio: Tee samalla lailla pieniä palloja riisistä, kuin kalaversiossakin. Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa ja lisää suola ja sokeri joukkoon. Kuumenna öljy pannussa ja kaada ohut kerros munakasta. Kun munakas on hyytynyt, rullaa se rullalle ja jätä pannun toiseen reunaan. Kaada uusi ohut kerros munakasta ja yritä nostaa valmista munakasrullaa sen päälle niin, että saat uuden hyytyneen munakkaan rullattua ensimmäisen ympärille. Nosta valmis rulla leikkuulaudalle ja leikkaa siitä paloja, jotka on helppo nostaa riisipallojen päälle, noin 1,5cm paksuisia siivuja. Leikkaa merilevästä ohkaisia nauhoja ja kiepauta sushin ympäri. Jos levä ei tunnu tarttuvan, kastele sormenpäätä hiukan veteen ja sipaise tarttumiskohtaa. Vesi toimii hyvänä liimana.

Gunkan

sushiriisiä
merilevää
tonnikalaa tai maissia

Pyörittele sushiriisistä pieniä hieman soikean muotoisia palloja. Leikkaa merilevä arkista ohkaisia noin 3cm paksuisia suikaleita ja kiedo se riisipallon ympärille. Lisää haluttu täyte esimerkiksi tonnikala tai maissi riisin päälle. Erilaiset tahnat sopivat myös erinomaisesti! Koristeeksi voi halutessaan ripotella päälle vaikka siemeniä tai kevätsipulia. 


Uramaki

sushiriisiä
merilevää
siemeniä tai mätiä
jättikatkaravun pyrstöjä
majoneesia
paprikaa
avokadoa

Levitä bambumaton päälle tuorekelmu, ettei riisi jää kiinni mattoon. Painele kostetuin sormin riisiä ohut kerros kelmun päälle. Leikkaa leväarkki puoliksi ja nosta se riisin päälle keskelle. Leikkaa paprika ja avokado ohkaisiksi tikuiksi. Levitä majoneesi arkin keskelle ja nosta katkaravun pyrstöt, paprika ja avokado sen päälle. Rullaa bambumaton avulla rullaksi ja anna vetäytyä hetki kelmun sisässä. Nosta valmis rulla leikkuulaudalle ja leikkaa suupalan kokoisiksi paloiksi. Koristele siemenillä ja/tai mädillä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti