Heti alkuun pyydän anteeksi huonoja rakeisia kuviani, yksi asia missä pitäisi kunnolla treenata on hyvien kuvien ottaminen. Itseltäni kyllä löytyy Canonin järjestelmäkamera, mutta aina kuvani on otettu liian pimeässä enkä osaa kameran säätöjä laittaa kunnolla. Myös kunnon kuvien muokkaamisohjelma pitäisi ladata tietokoneelle ja sillä muokata, eikä (nyt kaikki kuvien kanssa enemmän touhuavat, pidättäkää hengitystä) puhelimella! Jos jollakin on vinkata minulle jotain hyviä muokkaamisohjelmia, säätöjä kameraan tai muita lisävipsaaleja kameraani, saa vinkata!
Mutta asiaan.. Vappuna meillä oli vuokrattuna Merikarvialta vanha tuttu huvila Villitaimenenranta (mikä löytyy Nettimokki.com halukkaille tutustujille) missä vietettiin perjantaista seuraavaan tiistaihin. Sunnuntai oli meikäläisen järjestys päivä eli tein vanhuksille oman Escape roomin, josta "palkinnoksi" pääsi syömään pitkän kaavan mukaan minun tekemää ruokaa. Rrrrrakastan järjestää näitä! <3
Alkumaljat nostettiin alkuun yhdessä ja laitoin pöytään 4 erilaista leipää ja levitettä mitä sai maistella koko ruokailun ajan. Leipinä olivat vanhat tutut focaccia, siemennäkkäri, mallasleipä ja parmesanmuffinit. Levitteitä appelsiini-omenamarmeladi, aiolivoi missä valkosipulin lisäksi voihin sekoitettuna vähän persiljaa, mausteita ja sitruunanmehua, papu-aurinkokuivattutomaattitahnaa (ohje Yhteishyvän sivuilta napattu, uudelleen kirjoitettu alla) ja tavallista voita. Soseutetun hernekeiton ohje on bongattu Kahden keittiö sivuilta, kampasimpukkaa harjoittelinkin vähän aika sitten jo kotona ja kirjoittelin ohjetta tänne blogiin, naudan kanssa tarjoillun pestokastikkeen nappasin Ylen eväsrepusta, Creme bruleen löysin Valion sivuilta ja jäätelöäkin olin ennen tehnyt mistä myös ohjetta aikaisempaa täältä blogista!
Alkudrinkki 6 hengelle
24 cl vodka
12 cl Pisang Ambon
48 cl ananasmehu
1 mango
jäitä
Poista mangosta kuoret ja pilko pieneksi.
Lisää kaikki tehosekoittimeen ja pyöräytä niin, että kaikki menevät sekaisin ja tasaiseksi.
Jaa juoma kuuteen lasiin ja koristele ananaksen viipaleella ja syötävällä kukalla.
Papu-aurinkokuivattutomaattitahna
1 prk papuja
2 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
4 rkl tomaattisosetta
valkosipulinkynsi
½ sitruunan mehu
suolaa
oliiviöljyä
Lisää kaikki samaan astiaan ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi.
Soseutettu hernekeitto
½ sipuli
voi
400 g pakasteherneitä
4 dl vettä
1 kanafondi
tuoretta minttua
2 dl ruokakermaa
mustapippuri
suola
rapeaksi paistettua pekonia
merilevä
mätiä
herneenversoa
Viini: Running Duck White valkoviini
Kuori ja viipaloi sipuli ja kuullota sitä pannulla voissa.
Lisää joukkoon herneet, vesi ja kanafondi.
Anna seoksen hetken aikaa kiehua ja lisää sitten mintunlehdet joukkoon.
Soseuta tehosekoittimella kaikki tasaiseksi.
Lisää seos takaisin kattilaan ja lisää ruokakerma.
Anna hetken aikaa vielä kiehua ja mausta mausteilla.
Maista ja lisää mausteita tarvittaessa.
Laita rapeaksi paistettu pekonia, merilevää, mätiä ja herneenversoa syvän lautasen pohjalle. Tarjoile lautanen vieraan eteen ja kaada vasta sitten kauniista kannusta hernekeittoa viereen.
Kampasimpukat
2-3 kampasimpukkaa per syöjä
Avokadopyre:
1 avokado
2 rkl ranskankermaa
2 rkl ranskankermaa
persiljaa
sitruunan mehua
1-2 tl sokeria
suolaa
mustapippuria
sitruunan mehua
1-2 tl sokeria
suolaa
mustapippuria
loraus öljyä
Sahramikastike:
1 sipuli
öljyä
2 dl kuivaa valkoviiniä
2 dl vettä
kanafondi
2 dl kuohukermaa
sahramia
suolaa
ripaus sokeria
valkopippuria
1 rkl vehnäjauhoja
Risotto:
öljyä
2 dl kuivaa valkoviiniä
2 dl vettä
kanafondi
2 dl kuohukermaa
sahramia
suolaa
ripaus sokeria
valkopippuria
1 rkl vehnäjauhoja
Risotto:
½ sipuli
1 kpl valkosipulinkynttä
5 dl kasvislientä
1,5 rkl oliiviöljyä
200 g risottoriisiä
suolaa
mustapippuria
0,5 dl kuivaa valkoviiniä
25 g voita
50 g parmesaanijuustoa
Viini: La Chablisienne Chablis'le finage valkoviini
Risotto: Pilko sipuli ja valkosipulinkynnet hyvin pieneksi silpuksi.
Kuumenna kasvisliemi kattilassa kuumaksi.
Kuullota sipulit kattilassa voissa ja lisää joukkoon riisi, kuullota vielä niin kauan, että riisi on läpikuultavaa.
Kaada joukkoon viini ja sekoittele niin kauan kunnes viini on imeytynyt riisiin.
Ala lisäämään kasvislientä kauha kerrallaan riisin joukkoon ja sekoittele aina välillä.
Lisää kasvislientä aina lisää edellisen kauhallisen imeydyttyä riisiin.
Jatka kunnes riisi on kypsää.
Lisää sekaan lopuksi voi, raastettu parmesaani ja tuoretta timjamia.
Avokadopyre: Irrota avokadosta kuori irti ja poista kivi.
Laita avokado, ranskankerma, persilja ja sitruunan mehu tehosekoittimeen tai astiaan, jossa on hyvä soseuttaa sauvasekoittimella kaikki sekaisin.
Lisää joukkoon mausteet ja tarvittaessa öljyä, jos pyreestä tuntuu tulevan kauhean paksua.
Maista ja lisää tarvittaessa mausteita.
Sahramikastike: Kuutio sipuli ja kuullota niitä öljyssä kuumalla pannulla.
Lisää joukkoon valkoviini ja anna hetken aikaa kiehua.
Lisää vesi ja kanafondi sekaan, sekoita kaikki tasaiseksi ja anna vielä hetken kiehua.
Kaada joukkoon kuohukerma ja mausteet.
Ota pieneen astiaan noin 4 rkl kylmää vettä ja sekoita sen joukkoon vehnäjauhot.
Kaada vesijauho seos kattilaan ohuena nauhana ja sekoita kokoajan.
Anna hiljalleen kiehua ja keitä kastike kasaan.
Kuumenna pannu liedellä kuumaksi ja sulata siinä nokare voita.
Kuumenna pannu liedellä kuumaksi ja sulata siinä nokare voita.
Paista kampasimpukoita pannulla noin 2-5 minuuttia puoli, simpukan koosta riippuen.
Asettele kaikki tarjolle syötävien kukkasien ja versojen kanssa.
Naudan sisäfile
1 kg naudan sisäfilettä
Naudan sisäfile
1 kg naudan sisäfilettä
6 parsaa
hunajaa
1 pss retiisejä
versoja
syötävää kukkasta
6 perunaa
mustapippuri
suola
Pähkinä-paprikadressing:
savupaprikamauste
2 dl maapähkinävoita
vettä
6 rkl tomaattipyrettä
2 rkl sokeria
Pestokastike:
2 dl oliiviöljyä
1 ½ dl pinjan siemeniä
2 valkosipulin kynttä
1 ruukku basilikaa
4 tl sokeria
1 tl suolaa
mustapippuria
1 limen mehu
2 rkl balsamiviinietikkaa
1 dl parmesaanijuustoa
Viini: Torre de Golban Crianza punaviini
Pähkinä-paprikadressing: Lämmitä noin 1 dl vettä lämpimäksi ja sekoita varovasti siihen joukkoon maapähkinävoi.
Lisää mausteita ja tomaattipyre.
Sekoittele liedellä ja anna lämmetä vielä hetken aikaa varovasti.
Maista ja lisää mausteita tarvittaessa.
Pestokastike: Laita kaikki, parmesaanijuustoa lukuun ottamatta, tehosekoittimeen ja pyöräytä tasaiseksi tahnaksi.
Vähän ennen tarjoilua raasta juusto pieneksi ja sekoita muiden joukkoon.
Maista ja lisää mausteita tarvittaessa.
Laita uuni kuumenemaan 120 asteeseen.
Sulata pieni nokare voita pannulla ja paista siinä naudan sisäfileen pinnat kiinni.
Nosta sisäfile leivinpaperin päälle uunipellille ja laita siihen paistomittari.
Paista uunin keskitasolla niin kauan kuin mittari näyttää 55-58 astetta, näin liha on punertavaa keskeltä. (Kypsä liha on 65 astetta)
Nosta vielä folioon lepäämään hetkeksi paiston jälkeen.
Lisää samalle pannulle missä paistoit lihan, taas pieni nokare voita ja vähän hunajaa.
Paista tässä parsat niin, että pinta saa väriä ja makua.
Pilko retiisit ja perunat hyvin ohkaiseksi siivuksi.
Nosta retiisit toiseen astiaan ja lisää joukkoon pieni määrä öljyä, mustapippuria ja suolaa.
Nosta retiisit jääkaappiin maustumaan.
Nosta uunin lämpötilaa noin 200 asteeseen.
Asettele perunat leivinpaperin päälle pellille ja lisää pintaa ohuelti suolaa.
Paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia tai kunnes ovat saaneet kauniin värin ja rapeat reunat.
Lisää tarvittaessa valmiisiin perunasipseihin suolaa.
Viipaloi naudan sisäfileestä sopivan kokoiset palat kuudelle hengelle lautaselle.
Asettele tarjolle lihan kanssa paistettu parsa, perunasipsit, retiisiä, pähkinä-paprikadressing ja pestokastike. Koristele syötävillä kukilla ja versoilla.
Creme brulee ja banaanijäätelö
Creme Brulee:
1 vaniljatanko
2 prk kuohukermaa
2 dl maitoa
8 keltuaista
1 dl sokeria
+ ruokokidesokeria
Banaanijäätelö:
2 dl kuohukermaa
2 tl sokeria
2 kananmunaa
1 dl glukoosisiirappia
4 banaania
Lisäksi:
Lisäksi:
tuoretta ananasta
fariinisokeria
voita
mintunlehtiä
marenkia
syötäviä kukkasia
Viini: Château d'Arche jälkiruokaviini
Halkaise creme bruleen vaniljatanko ja laita se kuohukerman ja maidon kanssa kattilaan.
Kuumenna hiljalleen melkein kiehumispisteeseen.
Sekoita toisessa kulhossa keltuaiset ja sokeri, vatkaa niitä kevyesti.
Kaada kuuma kermamaito munamassan joukkoon ohuena nauhana, koko ajan sekoittaen. Varo kuitenkaan sekoittamasta liikaa, ettei pinnalle muodostu vaahtoa.
Kaada creme brulee massa siivilän läpi annosvuokiin.
Laita uuni kuumenemaan noin 190 asteeseen.
Laita annosvuoat syvälle uunipellille ja kaada siihen pohjalle vettä niin, että vuoat peittyvät noin puoleen väliin.
Kypsennä uunin alatasolla noin 20 minuuttia.
Anna jäähtyä jääkaapissa noin 2-3 tuntia.
Ripottele ruokokidesokeria valmiin creme bruleen pinnalle juuri ennen tarjoilua ja paahda rapea pinta kaasupolttimella.
HOX! voit tehdä myös creme bruleet esimerkiksi edellisenä päivänä valmiiksi ja paahtaa pinnan sokerista juuri ennen tarjoilua.
Vatkaa jäätelön kerma vaahdoksi ja mausta vaniljasokerilla.
Mittaa toiseen kulhoon huoneenlämpöiset munat ja glukoosisiirappi, vaahdota paksuksi vaahdoksi sähkövatkaimella.
Sekoita kerma ja kananmunaseos varovasti kaapimella tasaiseksi.
Kuori banaanit ja muussaa esimerkiksi haarukalla seoksen joukkoon.
Kaada seos laakeaan vuokaan, peitä kelmulla ja laita pakastimeen.
Sekoita noin 20 minuutin välein seosta alkuvaiheessa.
Pakasta noin 4 tuntia tai kunnes massa on jäätynyt.
Leikkaa tuore ananas pieniksi paloiksi ja paista voissa kuumalla pannulla pienen määrän fariinisokerin kanssa.
Laita creme brulee, banaanijäätelö ja sokeriset ananaspalat tarjolle mintunlehtien, murskatun marengin ja syötävien kukkasien kanssa.
Leikkaa tuore ananas pieniksi paloiksi ja paista voissa kuumalla pannulla pienen määrän fariinisokerin kanssa.
Laita creme brulee, banaanijäätelö ja sokeriset ananaspalat tarjolle mintunlehtien, murskatun marengin ja syötävien kukkasien kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti