Olimme järjestämässä ystävällemme vauvakutsuja ja lupasin olla ruokavastaava. Rakastan suunnitella juhliin syötäviä, mutta usein se lähtee aivan käsistä ja sortteja tulee jos minkälaista. Tälläkin kertaa pöytä koreili kaikenlaista syötävää ja paljon jäi niistä vielä yli, mutta ylimääräisillä on hyvä aina yllättää vaikka perheenjäseniä.
Kolmen suklaan juustokakku ohjeen ja koristelun nappasin Valion sivuilta, herkullisen omenapiirakan bongasin Onnellinen kirsikka -blogista, mustikkapiirakan ohjetta kuolasin taas Tuulikummun keittiössä -blogista ja croisantteihin löysin hyvän kuuloisen ohjeen Yummy baker sivuilta. Annin uunissa oli tehnyt joskus sitruunatäytteen täytekakkuun ja sekaan kokonaisia vadelmia, jota halusin myös testata! Kaikkia ohjeita olen vähän itse muokannut omien makujen mukaan ja itselle sopivammaksi, mikä siis on aina suotavaa jotta syötävä olisi juuri itselle ja vieraille sopiva!
Tomaatti-mozzarella croisantit
Croisantit:
250 g kylmää voita
5 dl vehnäjauhoja
2 dl kylmää maitoa
1 tl tuorehiivaa
ripaus suolaa
Voiteluun 1 kananmuna
Täyte:
2 tomaattia
2 mozzarellaa
pestoa
silmusalaattia
Nypi croisanttien voista kolmasosa vehnäjauhojen kanssa.
Liota hiiva lämpimään maitoon ja sekoita se ja suola jauhoihin.
Vaivaa taikinaa noin 5 minuuttia.
Laita taikina tuorekelmun sisään suorakaiteen muotoisesti ja laita pakkaseen 30 minuutiksi.
Kumoa tämän jälkeen taikina jauhotetulle alustalle ja kauli suorakaiteen muotoiseksi levyksi.
Viipaloi loput voista ohkasiksi levyiksi ja asettele ne taikinan päälle.
Taittele taikina taas kääreeksi ja kauli uudestaan isommaksi levyksi.
Kääri se uudelleen ja laita taas kelmun sisään pakkaseen 20 minuutiksi.
Toista kauliminen ja taittelu vielä 4-6 kertaa ja pakasta aina välissä 20 minuuttia.
Viimeisen kerran jälkeen kauli taikina isoksi levyksi ja leikkaa siitä 12 pitkulaista kolmiota.
Kiepauta taikina kolmiot rullalle, aloittaen leveämmästä päästä.
Nosta croisantit leivinpaperin päälle uunipellille ja käännä kulmia hiukan alaspäin.
Laita uuni kuumenemaan 230 asteeseen.
Anna croisanttien nousta uunipellillä 30 minuuttia ja voitele ne kananmunalla.
Paista uunin keskitasolla noin 17 minuuttia.
Anna jäähtyä hyvin ja vasta sitten täytä.
Leikkaa mozzarellat ja tomaatit viipaleiksi ja sitten vielä puoliksi.
Leikkaa croisantit keskeltä halki pituussuunnassa.
Laita alimmaiseksi silmusalaattia, nosta mozzarellaa ja tomaattia vuoronperään ja lopuksi päälle pestoa.
Täytekakku
Pohja:
5 kananmunaa
70 % munien painosta jauhoja (joista 70 % vehnäjauhoja, 30 % perunajauhoja)
2 tl leivinjauhetta
70 % munien painosta sokeria
Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen.
Voitele ja korppujauhota 20cm kokoinen irtopohjavuoka.
Voitele ja korppujauhota 20cm kokoinen irtopohjavuoka.
Riko kananmunat kulhoon ja punnitse mitä ne painaa.
Punnitse kananmunien painosta 70% sokeria ja yhdistä ne kananmunien kanssa.
Vatkaa kovaksi vaahdoksi niin, että vaahdon pintaan jää hetkeksi tekemäsi kuvio.
Sekoita toisessa kulhossa 70% munien painosta jauhot (70 % vehnäjauhoja, 30 % perunajauhoja) ja leivinjauhe.
Siivilöi jauhoseos muna-sokeri vaahtoon pienissä erissä ja sekoittele varovasti tasaiseksi.
Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla noin 35 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä.
Leikkaa hiukan
viilentynyt pohja kolmeen kerrokseen.
Irtopohjavuuan reunoilla voi käyttää reunakalvoa tai
taittaa leivinpaperia, jos kakusta tulee korkeampi. Näin täyte ei valu
yli, kakun reunoista tulee tasaisemmat ja täytettä tulee saman verran
molempiin väleihin. Laita vuokien pohjalle yksi kolmesta kerroksesta
molemmista pohjista, joista tulee kakkujen päällimmäinen. Kostuta pohjia
esimerkiksi maidolla.
Täyte:
4 liivatelehteä
4 dl vispikermaa
150 g sitruunarahkaa
1 prk lemon curdia
tuoreita vadelmia
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja lisää joukkoon rahka ja lemon curd.
Lämmitä pieni tilkka vettä tai maitoa mikrossa ja liota siihen liivatteet.
Valuta liivatevesi ohuena nauhana täytteen joukkoon ja vatkaa sekaisin.
Lisää puolet täytteestä vuuan pohjalla olevan pohjan päälle ja painele puolet vadelmista täytteeseen.
Nosta keskimmäinen pohja kerros päälle ja siihen loput täytteestä ja puolet vadelmista. Muista kostuttaa!
Nosta päällimmäiseksi viimeinen kerros ja kostuta.
Nosta jääkaappiin hyytymään yöksi tai vähintään 4 tunniksi.
Kuorrute:
tomusokeria
voita
1 prk tuorejuustoa
sinistä väriä
1 prk kuohukermaa
1 levy valkosuklaata
Sekoita tomusokeri ja voi tasaiseksi tahnaksi.
Lisää joukkoon tuorejuusto.
Sekoita myös halutun verran sinistä väriä joukkoon.
Levitä seos tasaisesti hyytyneen täytekakun pintaan.
HOX! vielä tasaisemman lopputuloksen saat kun levität osan kuorrutteesta, käytät vähän aikaa jääkaapissa ja taas levität.
Lämmitä kuohukerma lämpimäksi, pilko valkosuklaa pieneksi ja kaada kerma päälle.
Anna valkosuklaan sulaa ja sekoita tasaiseksi.
Voit myös avustaa vesihauteessa, jos suklaa ei meinaa sulaa.
Lisää tässä välissä elintarvikeväriä, jos haluat.
Kaada kerma-valkosuklaa varovasti kakun päälle ja anna valua pitkin myös reunoja.
Laita jääkaappiin hyytymään.
Koristeet:
marenkia
sinisiä karkkeja
"happy day" kyltti
sokerimassasta tehty yksisarvinen
Koristele halutulla tavalla ja nosta tarjolle.
Kinkkuvoileipäkakku
2pss täysjyväpaahtoleipää
maitoa
150 g meetvurstia
150 g kinkkua
2 paprika
ruohosipulia
2 prk ranskankermaa
60 g sinappikurkkusalaattia
Päällinen:
1 prk ranskankermaa
2 rs maustettua tuorejuustoa, itselläni paprika-sipuli
punasipuli
versoa
ruohosipulia
herneenversoa
muutama kinkku
mini mozzarella palloja
Pilko täytteen meetvurstit, kinkut, paprika ja ruohosipuli pienemmäksi.
Sekoita ne ranskankerman ja kurkkusalaatin kanssa tasaiseksi seokseksi.
Leikkaa paahtoleivistä reunat pois.
Asettele tarjoilualustalle kaksi pitkää kelmua rinnatusten, minkä päälle niin monta palaa paahtoleipää kun minkä muotoisen kakusta haluat, itselläni 3x4.
Kostuta leipiä maidolla hyvin, ole huolellinen reunoissa mitkä yleensä ovat kuivempia.
Levitä täytteestä osa leipien päälle.
Asettele seuraavat paahtoleivät täytteen päälle, kostuta ja taas osa täytteestä.
Tee vielä samoin muiden kerrosten kanssa ja päällimmäiseksi pelkkiä paahtoleipiä.
HOX! kostutuksessa kannattaa muistaa, että maito valuu aina alaspäin, joten alimmaisia kostutetaan vähemmän kuin yläkerroksia.
Vedä kelmut joka puolelta kakun yli niin, että se peittyy kokonaan.
Laita yöksi tai vähintään 4 tunniksi jääkaappiin.
Ota seuraavana päivänä kakku jääkaapista ja poista kelmut.
Hivuta ne myös alta varovasti pois.
Sekoita päällisen ranskankerma ja tuorejuustot.
Levitä seos tasaisesti joka puolelle kakkua.
Koristele haluamallasi tavalla.
Itselläni oli punasipuli kukkanen, joka siis terävällä veitsellä leikataan ylhäältä melkein alas halki, ripotellaan vähän päälle öljyä ja laitetaan uuniin.
Kun sipuli kypsyy, se alkaa avautumaan. Sitä voi myös hiukan avustaa jälkeen.
Mustikkapiirakka
Pohja:
2 dl vehnäjauhoja
1,5 dl ruisleseitä
1 dl sokeria
1,5 tl leivinjauhetta
150 g voita
1 dl turkkilaista jogurttia
1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
Täyte:
5 dl mustikoita
1 rkl perunajauhoja
1 kananmuna
2 dl turkkilaista jogurttia
0,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 levy valkosuklaata
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Sekoita vehnäjauhot, ruisleseet, sokeri ja leivinjauhe kulhossa sekaisin.
Sekoita toisessa kulhossa jäähtynyt sulatettu voi, jogurtti, vanilja ja kananmuna.
Yhdistä kulhojen ainekset keskenään, taikina saa jäädä hiukan löysäksi.
Painele taikina esimerkiksi 20 cm irtopohjavuuan pohjalle ja reunoille, jauhoja apuna käyttäen.
Lisää perunajauhoissa pyöritellyt mustikat pohjan päälle.
Leikkaa valkosuklaa pieneksi rouheeksi ja yhdistä se muiden täytteen ainesten kanssa.
Kaada mustikoiden päälle.
Paista piirakkaa uunin keskitasolla noin 35 minuuttia.
Anna jäähtyä kunnolla, ota vuuasta ja laita tarjolle.
Omenapiirakka
Pohja:
70 g voita
70 g sokeria
140 g vehnäjauhoja
30 g vettä
Täyte:
3 dl maitoa
0,5 tl vaniljaa myllystä tai vaniljatanko
3/4 dl sokeria
3 keltuaista
2,25 rkl maizenaa
2 omenaa
sokeria
kanelia
Sekoita pohjan voi ja sokeri.
Lisää joukkoon vehnäjauhot ja sitten vettä pienissä määrin, niin että saat muotoiltua taikinasta kiinteän pallon.
Nosta taikina sitten jääkaappiin kolmeksi vartiksi.
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Painele taikina vuuan pohjalle ja reunoille.
Esipaista pohjaa uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.
Mittaa täytteen maito ja vanilja kattilaan ja lämmitä sitä hiljalleen.
Mittaa kulhoon keltuaiset, maizena ja sokeri ja vatkaa sekaisin.
Lisää kiehumispisteessä olevasta maidosta puolet keltuaisseokseen ja vatkaa.
Kaada sitten maito-keltuaisseos siivilän läpi kattilaan, missä on loput maidot.
Jatka seoksen kuumentamista koko aika sekoittaen miedolla lämmöllä.
Kreemi paksuuntuu pikkuhiljaa ja on valmista 84 asteisena.
Kaada vanilja täyte esipaistetun pohjan päälle.
Kuori omenat ja pilko ne ohkaisiksi paloiksi.
Sekoittele omenalohkot kaneli-sokeri seoksessa ja nosta ne vaniljakreemin päälle.
Nosta vuoka takaisin uuniin ja paista vielä noin 15 minuuttia, kunnes omenat saavat vähän väriä ja pehmenevät.
Tortillakupit
3 isoa tortillalettua
salaattia
kurkkua
tomaattia
broilerin rintafileetä
ranskankermaa
ruohosipuli
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
Leikkaa tortillaletut neljään osaan ja painele palat muffinivuuan pohjille.
Paista uunin keskitasolla noin 5 minuuttia.
Anna jäähtyä.
Leikkaa salaatti, tomaatti ja kurkku pieneksi ja sekoita yhteen.
Paista broilerin rintafilee kypsäksi pannulla tai uunissa.
Leikkaa broileri pieniksi paloiksi myös.
Lisää kuppeihin ensin pohjalle vähän salaatti sekoitusta, päälle hieman broilerin palasia ja juuri ennen tarjoilua päälimmäiseksi vielä vähän ranskankermaa ja ruohosipulia.
Kolmen suklaan juustokakku
Pohja:
175 g Domino keksejä
70 g voita
Täytteet:
6 liivatetta
7,5 dl Flora Vanilla
150 g tummaa suklaata
150 g maitosuklaata
150 g valkosuklaata
3 rs vanilja tuorejuustoa
4,5 rkl maitoa
Koristeluun:
suklaata
kakun palasia
kaakaojauhetta
murskattua Dominoa
Murskaa pohjan keksit ja sekoita niihin sulatettu voi.
Laita 24cm irtopohjavuuan pohjalle leivinpaperi ja painele keksipohja siihen päälle.
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
Vatkaa Flora Vanilla vaahdoksi.
Vatkaa tuorejuustot joukkoon.
Tasaa tuorejuusto-vaahto kolmeen osaan.
Sulata kaikki suklaat omissa kipoissaan mikrossa tai vesihauteessa.
Vatkaa sulaneet suklaat omiin vaahtoihin tasaiseksi massoiksi.
Lämmitä kerrallaan noin 1,5 rkl maitoa mikrossa kuumaksi ja sulata siihen 2 liivatetta.
Valuta ohuena nauhana kuuma liivate-maito tumma suklaan täytteen joukkoon.
Levitä täyte keksipohjan päälle ja laita vuoka pakkaseen.
Lämmitä taas 1,5 rkl maitoa mikrossa ja sulata siihen 2 liivatetta.
Valuta ohuena nauhana maitosuklaa täytteen joukkoon.
Hae vuoka pakkasesta, lisää täyte alimmaisen päälle ja laita takaisin pakkaseen.
Tee vielä samoin valkosuklaatäytteelle, jonka jälkeen nosta vuoka jääkaappiin yöksi hyytymään.
Koristele haluamallasi tavalla seuraavana päivänä.
Itse ostin kaupasta valmis kahvikakun, josta leikkasin kuution muotoisia paloja ja pyörittelin ne kaakaojauheessa.
Sulatin maitosuklaata, levitin sen ohueksi levyksi leivinpaperin päälle ja sulatin valkosuklaata mitä levitin ohuena raitana maitosuklaan päälle. Pinnan voi tämän jälkeen marmoroida hammastikulla.
Kasasin kahvikakun palaset kakun päälle ja reunaan torniksi, halkaisin marmoroidusta suklaalevystä kolmion muotoisia paloja jotka tökkäsin palojen lomaan. Lopuksi ripottelin vielä päälle kaakaojauhetta ja murskattua Dominoa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti