sunnuntai 3. helmikuuta 2019

Tupareiden tarjottavat

Meillä on nyt vietetty (mitä luultavammin) kaikki tuparit ja niitähän kertyi loppuen lopuksi viidet! Tällä kertaa kyläilemään kutsuin meidän työporukan, lupailin töissä jo silloin kun talo ostettiin että kun saadaan remontit tehtyä, kutsun kaikki katsomaan aikaansaannoksia. Tällä kertaa vieraista löytyi yksi kasvissyöjä, jolle kuitenkin sai laittaa kalaa. Niinpä tarjoilut koostuivat kasvis/kala painotteista, kahdessa tarjottavassa oli tarjolla lihaa mutta toisesta oli myös kasvisversio. Kylmäsavustettuun lohileipään löysin suuntaa antavaa ohjetta Aromipajan sivuilta, bataatti salaatin bongasin Meillä kotona sivuilta.
Tuparit on kyllä yksi mitä mainioin syy laittaa pöytä koreaksi kaikista herkuista ja tietysti pääsee toteuttamaan itseään! ♥️


Focaccia


3/4 pkt tuorehiivaa
3½ dl vettä
3 rkl oliiviöljyä
1½ tl suolaa
1 rkl hunajaa
5 dl vehnäjauhoja
n. 2 dl durumvehnäjauhoja
timjamia

Pinnalle:
4 rkl oliiviöljyä
mustapippuria
kirsikkatomaatteja
feta
timjami
(ilmakuivattu kinkku)

Liota hiiva kylmään veteen.
Sekoita joukkoon öljy, suola ja hunaja.
Lisää jauhoja vähän kerrallaan koko ajan taikinaa vaivaten.
Muista jättää taikina löysähköksi.
Laita taikina yöksi jääkaappiin.

Laita uuni kuumenemaan seuraavana päivänä 250 asteeseen.
Levitä leivinpaperi joko vuokaan tai uunipellin päälle.
Kaada taikina paperin päälle ja anna kohota siinä vielä noin 1½ tuntia.
Levitä öljy leivän päälle ja sirottele pippuri ja suola.
Leikkaa kirsikkatomaatit puoliksi ja timjami pienemmäksi.
Painele kirsikkatomaatit leivän pintaan ja lisää päällimmäiseksi timjami ja murustettu feta. 

Paista leipää uunin keskitasolla noin 10-15 minuuttia.
Ota valmis leipä uunista ja lisää halutessasi päälle vielä ilmakuivattua kinkkua, ilman kinkkua leipä on totta kai kasvissyöjällekin vaihtoehto.


Kylmäsavustettu lohileipä
12 kappaletta

12 paahtoleipää
150 g kylmäsavustettua lohta
1 prk mascarpone juustoa
1 ranskankerma
½ tl suolaa
½ tl sokeria
½ lime
1 basilika ruukku
isoja katkarapuja tai jokiravunpyrstöjä

Sekoita mascarpone ja ranskankerma keskenään sekaisin.
Lisää joukkoon suola, sokeri, ½ limen mehu ja puolet basilikan lehdistä revittynä.
Leikkaa kylmäsavulohi pienemmäksi.
Leikkaa esimerkiksi lasia apuna käyttäen paahtoleivästä ympyrän muotoisia paloja.
Jos kotoa löytyy ympyrän muotoinen muotti on sitä hyvä käyttää tässä kohtaa, koska sen kanssa leivät on myös helppo täyttää.
Jos apuna on muotti, jätä se leivän ympärille ja lisää pieni pala leivinpaperia muotin ja leivän väliin niin, että se menee koko leivän ympäri.
Lisää leivän päälle kylmäsavustettua lohta tasaisesti.
Lisää lohen päälle mascarpone-ranskankerma seosta tasaisesti.
Irrota pyöreä muotti ja leivinpaperi.
Tasoita hiukan vielä leipää, jos tarvetta.
Lisää päälle katkarapuja ja koristele basilikan lehdillä.


Soijalohi siemennäkkärillä
noin 10 kappaletta

Siemennäkkäri:
 4 dl kaurahiutaleita
2 dl auringonkukansiemeniä
1 dl seesaminsiemeniä
1½ dl pellavansiemeniä
1 tl suolaa
4 dl kiehuvaa vettä
1 dl öljyä

Lohi:
noin 200 g lohta
voita
1 dl soijaa
2 rkl limen mehua
2 tl hunajaa
suola

Lisäksi:
silmusalaattia
seesaminsiemeniä

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

Sekoita siemennäkkärin kuivat aineet kulhossa ja lisää kiehuva vesi ja öljy.
Laita uunipellille leivinpaperi ja levitä seos sen päälle tasaiseksi, ohueksi levyksi.
Ripottele pinnalle hieman sormisuolaa.
Itse leikkasin valmiiksi pizzaleikkurilla levystä sopivan kokoisia palasia, mitkä oli helppo valmiista näkkäristä halkaista.
Paista uunin keskitasolla noin 35-40 minuuttia.
Anna jäähtyä. 

Leikkaa raa'asta lohesta sopivan kokoisia paloja.
Lämmitä paistinpannu kuumaksi ja sulata siinä pieni määrä  voita.
Lisää sekaan soija, limen mehu ja lohen palat.
Paista lohta joka puolelta niin, että saavat väriä ja kypsyvät.
Lisää lohien päälle lopuksi vielä hunajaa ja suolaa, paista vielä hetki.
Nosta valmiit lohen palat talouspaperin päälle hetkeksi.

Nosta siemennäkkärin päälle silmusalaattia.
Nosta sen päälle hieman jäähtynyt lohen pala.
Ripottele  vielä lohen päälle hieman seesaminsiemeniä.


Saaristolaisleipää vuohenjuustomousella ja punajuurella
24 kappaletta

Leipä:
½ l piimää
3/4 pkt hiivaa (37,5g)
1½ dl tummaa siirappia
1½ dl ruisleseitä
1½ dl ruisjauhoja
1½ dl kaljamaltaita
5 dl vehnäjauhoja
½ rkl suolaa

Vuohenjuustomousse:

150 g pehmeää vuohenjuustoa
1 kuohukerma
suola
mustapippuri

4 punajuurta mausteliemessä
6 tuoretta punajuurta
suola
herneenverso

Vatkaa moussen kerma vaahdoksi.
Vatkaa pehmeä vuohenjuusto sekaan tasaiseksi seokseksi.
Mausta suolalla ja pienellä määrällä mustapippuria.
Laita jääkaappiin hetkeksi.

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi mikrossa ja murusta hiiva joukkoon.
Sekoita tasaiseksi.
Lisää loput aineista ja sekoita taas tasaiseksi.
Anna taikinan kohota liinan alla 1,5 tuntia.
Kaada taikina leipävuokaan ja paista uunin alimmalla tasolla noin 2 tuntia.
Tarkastele leivän kypsyyttä hammastikku tekniikalla.
Ota valmis leipä uunista ja anna jäähtyä.
Parasta leipä on parin - kolmen päivän päästä.

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Kuori 3 tuoretta punajuurta ja leikkaa siitä kuorimella siivuja.
Laita siivut leivinpaperin päälle pellille, erillään toisistaan.
Paista uunin keskitasossa siivuja noin 15 minuuttia, kunnes saavat väriä ja hieman rapistuvat.
Ota uunista, ripottele päälle hieman suolaa ja anna jäähtyä.
Leikkaa 2 mausteliemen punajuurta kuutioiksi.

Leikkaa leipä sopivan kokoisiksi siivuiksi.
Voit paahtaa leipiä hieman paahtimessa.
Lisää leipäpalojen päälle, esimerkiksi pussista mistä olet leikannut kulman pois, pursottamalla sopivan määrän vuohenjuustomoussea.
Lisää mausteliemi punajuuren palasia ja paahdettuja punajuuren siivuja moussen päälle.
Koristele herneenversoilla.




Patonkia naudalla ja timjamipestolla
13 kappaletta

2 esipaistettua patonkia
0,5 kg naudan sisäpaistia
parmesaani lastuja

Timjamipesto:
½ ruukku timjamia
1 valkosipulinkynsi
60 g kuorittuja pistaasipähkinöitä
50 g parmesaani juustoa
4 rkl öljyä
suola
pippuri


Leikkaa peston timjami pienemmäksi.
Murskaa valkosipulinkynsi.
Leikkaa pistaasinpähkinät pieneksi muruksi.
Raasta parmesan juusto.
Sekoita kaikki peston ainekset sekaisin.
Maista, mausta tarvittaessa ja laita hetkeksi jääkaappiin maustumaan.

Paista patongit ja naudan sisäpaisti pakkauksen ohjeen mukaan.
Nauta saa jäädä sisältä punertavaksi, ettei se kuivu liikaa.

Leikkaa valmiista patongeista sopivan kokoisia viipaleita.
Lisää patongin päälle ensin hieman timjamipestoa.
Viipaloi valmis naudan sisäpaisti ja lisää yksi siivu jokaiselle patongille.
Koristele parmesan lastuilla ja jos on, niin muutamalla ylimääräisellä timjamin oksalla.


Bataattisalaatti

1 rs salaattisekoitusta (oma suosikki Napolitana mix)
½ kurkku
1 rs kirsikkatomaatteja
1 feta
2 pientä bataattia
1 punasipuli
suola

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Kuori ja leikkaa bataatit sopivan kokoisiksi paloiksi.
Levitä leivinpaperi pellille ja laita bataatin palat siihen.
Paista uunin keskitasolla noin 15-20 minuuttia tai kunnes ovat saaneet pintaan väriä ja ovat kypsiä.
Lisää valmiisiin bataatteihin suolaa.
Leikkaa kurkku paloiksi, kirsikkatomaatit 4 osaan ja punasipuli renkaiksi.
HOX! Voit laittaa punasipulit myös bataattien kanssa uuniin, mutta niitä kannattaa pitää vähemmän aikaa kuin bataatteja.

Levitä salaattisekoitus tarjoilu alustalle.
Lisää kurkku ja kirsikkatomaatit salaatin päälle.
Murusta puolet fetasta myös salaattipedille.
Nosta lämpimät bataatit salaatille ja murusta loput fetasta lopuksi.
Ripottele päällimmäiseksi vielä punasipuli.


Paistettu juustokakku vadelmilla ja kinuskilla

200 g digestive keksejä
150 g voita
2 rs maustamatonta tuorejuustoa
1 prk kermaviiliä
1 prk kuohukermaa
4 kananmunaa
sitruunan mehua
1 dl sokeria 
1/2 dl maissitärkkelystä
vadelmia 

Kinuski:
2 dl kuohukerma 
2 dl fariinisokeria

Sulata voi mikrossa. 
Murskaa keksit pieneksi muruksi. 
Sekoita voi keksimurskan joukkoon. 
Pingota leivinpaperi 20cm halkaisijaltaan olevaan irtopohjavuokaan.
Painele voi-keksimurska vuuan pohjalle ja reunoille ja laita hetkeksi jääkaappiin.
Laita uuni 175 asteeseen. 
Sekoita kaikki loput aineet sekaisin tasaiseksi massaksi ja kaada se keksipohjan päälle. 
Paista uunin alimmalla tasolla noin 1 tunti, jos pinta tummuu liikaa voi asteita hieman laskea ja laittaa kakun päälle folion.
Nosta valmis kakku uunista ja anna hirman jäähtyä huoneenlämmössä.
Nosta tämän jälkeen yön yli jääkaappiin.

Lisää kattilaan kinuskin kerma ja sokeri. 
Keitä hiljalleen kunnes kinuski paksunee. 
Voit kokeilla kinuskin kypsyyttä laittamalla lasiin kylmää vettä ja tiputtamalla tipan kinuskia veteen. Jos tippa pysyy muodossaan eikä lähde liukunemaan veteen, on kinuski valmista. 

Nosta seuraavana päivänä keko vadelmia valmiin juustokakun päälle ja valuta vielä kinuskia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti