perjantai 1. helmikuuta 2019

Tomaattinen focaccia ja aioli

Meillä oli tulossa entiset työkaverini viettämään iltaa tupareiden merkeissä ja yksi mitä halusin heille laittaa tarjolle oli entisestä työpaikastamme tuttua leipää, mitä kaikki meistä himoitsi ja osti aina suuret määrät kotiinkin. Tästä olen laittanut ennenkin ohjetta, eli siis focaccia + aioli, mutta tällä kertaa tein sen pienellä twistillä miten se töissäkin toteutettiin. Mauksi sainkin hämmästyttävän saman! Tein leivän taikinan jo edellisenä iltana, koska yleensä juhlapäivä on aina täynnä tekemistä ja vaikka taikinan  teko on todella helppo, halusin vähentää sen päivän taakkaa. Edellisenä iltana tehtynä teen taikinan kylmänä, eli siis liotan hiivan kylmään nesteeseen ja säilytän jääkaapissa.

Tomaattinen focaccia ja aioli

3/4 pkt tuorehiivaa
3½ dl vettä
3 rkl oliiviöljyä
1½ tl suolaa
1 rkl hunajaa
1 dl tomaattisosetta
5 dl vehnäjauhoja
n. 2 dl durumvehnäjauhoja
timjamia

Pinnalle:
4 rkl oliiviöljyä
mustapippuria
gourmet- tai merisuolaa

Aioli:
0,5 dl oliiviöljyä
½ puskaa persiljaa
2 valkosipulin kynttä
mustapippuria
½ sitruunan mehu
2 dl valmista majoneesia

Liota hiiva kylmään veteen.
Sekoita joukkoon öljy, suola, hunaja ja tomaattisose.
Lisää jauhoja vähän kerrallaan koko ajan taikinaa vaivaten.
Muista jättää taikina löysähköksi.
Laita taikina yöksi jääkaappiin.

Laita uuni kuumenemaan seuraavana päivänä 250 asteeseen.
Levitä leivinpaperi joko vuokaan tai uunipellin päälle.
Kaada taikina paperin päälle ja anna kohota siinä vielä noin 1½ tuntia.
Levitä öljy leivän päälle ja sirottele pippuri ja suola.
Paista leipää uunin keskitasolla noin 10-15 minuuttia.

Lisää kulhoon aiolin öljy, persilja, valkosipuli ja mausteet.
Sekoita tasaiseksi sauvasekoittimella.
Lisää valmis majoneesi ja sekoita tasaiseksi.

Leikkaa hieman jäähtynyt leipä paloiksi ja tarjoa valmiin aiolin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti