Meillä oli tulossa entiset työkaverini viettämään iltaa tupareiden merkeissä ja yksi mitä halusin heille laittaa tarjolle oli entisestä työpaikastamme tuttua leipää, mitä kaikki meistä himoitsi ja osti aina suuret määrät kotiinkin. Tästä olen laittanut ennenkin ohjetta, eli siis focaccia + aioli, mutta tällä kertaa tein sen pienellä twistillä miten se töissäkin toteutettiin. Mauksi sainkin hämmästyttävän saman! Tein leivän taikinan jo edellisenä iltana, koska yleensä juhlapäivä on aina täynnä tekemistä ja vaikka taikinan teko on todella helppo, halusin vähentää sen päivän taakkaa. Edellisenä iltana tehtynä teen taikinan kylmänä, eli siis liotan hiivan kylmään nesteeseen ja säilytän jääkaapissa.
Tomaattinen focaccia ja aioli
3½ dl vettä
3 rkl oliiviöljyä
1½ tl suolaa
1 rkl hunajaa
1 dl tomaattisosetta
5 dl vehnäjauhoja
n. 2 dl durumvehnäjauhoja
timjamia
Pinnalle:
4 rkl oliiviöljyä
mustapippuria
gourmet- tai merisuolaa
Aioli:
0,5 dl oliiviöljyä
½ puskaa persiljaa
2 valkosipulin kynttä
mustapippuria
½ sitruunan mehu
2 dl valmista majoneesia
Liota hiiva kylmään veteen.
Sekoita joukkoon öljy, suola, hunaja ja tomaattisose.
Lisää jauhoja vähän kerrallaan koko ajan taikinaa vaivaten.
Muista jättää taikina löysähköksi.
Laita taikina yöksi jääkaappiin.
Laita uuni kuumenemaan seuraavana päivänä 250 asteeseen.
Levitä leivinpaperi joko vuokaan tai uunipellin päälle.
Kaada taikina paperin päälle ja anna kohota siinä vielä noin 1½ tuntia.
Levitä öljy leivän päälle ja sirottele pippuri ja suola.
Paista leipää uunin keskitasolla noin 10-15 minuuttia.
Lisää kulhoon aiolin öljy, persilja, valkosipuli ja mausteet.
Sekoita tasaiseksi sauvasekoittimella.
Lisää valmis majoneesi ja sekoita tasaiseksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti