keskiviikko 28. joulukuuta 2016

Cocktailpalat

Sain kunnian suunnitella meidän joulupöytään illalle syömiset. Halusin panostaa, koska en usein saa perheelleni kokkailla. Niinpä päädyin ruokiin mitä tykkään kaikista eniten tehdä; suolaiset pienet suupalat. Siskoni on kasvissyöjä ja yritin ottaa sen huomioon suunnittelussa, samalla kun täytyy muistaa kaikkien mieltymykset. Ja loppu tuloksena oli seitsemää eri cocktail herkkua, joista yhdessä oli lihaa ja yhdessä kalaa. Loput oli täysin kasvisversioita ja olen itseasiassa erittäin ylpeä suorituksestani! Tästä postauksesta löytyy valitsemani herkut ja niiden ohjeet.



Kreikkalaiset cocktailpalat

2 eri paahtoleipää
100 g yrttimarinoitua feta juustoa
½ prk aurinkokuivattuja tomaatteja
½ kurkku
200 g ranskankermaa
1 pkt paprika tuorejuustoa
suolaa
mustapippuria

Lisäksi:
salaattia
kirsikkatomaattia
hammastikkuja

Tee ensimmäisenä täyte. Raasta kurkku ja leikkaa aurinkokuivatut tomaatit pieneksi kuutioksi. Kaada kurkku, tomaatit ja feta kulhoon. Soseuta ne tahnaksi sauvasekoittimella. Lisää joukkoon ranskankerma, tuorejuusto ja mausteet. Maista maku vielä ennen tarjoamista.

Leikkaa muotilla tai esimerkiksi pienen lasin avulla paahtoleivistä ympyrän muotoisia paloja. Laita paistinpannu lämpeämään ja lisää hieman voita tai öljyä. Paahda leipäpalasia pannulla, niin että saavat vähän rapeaa pintaa. Anna leipien jäähtyä hetki.

Laita täytettä leipäpalasen päälle ja nosta toinen päälle. Lävistä palat hammastikulla ja lisää koristeeksi pieni pala salaattia ja puolikas kirsikkatomaatti.

 Kinkkua sienisalaatilla

1 pkt ilmakuivattua kinkkua tai muuta vastaavaa
1 pkt herkkusieniä
1 pkt smetanaa
½ sipuli

Leikkaa sienet ja sipuli pieneksi kuutioksi. Sekoita keskenään ja lisää joukkoon smetana. Asettele kinkku palaset vierekkäin jonoksi, niin että kuitenkin ovat hieman toistensa päällä. Lisää sienisalaattia vähän alemmas keskitasoa ja rullaa kinkun alareunasta rullaksi. Leikkaa pötköstä noin kahden sormen levyisiä paloja nautiskeltavaksi!

HOX! Voit myös lisätä sienisalaattia yhteen kinkkuun ja rullata sen palaksi.

Tähän reseptiin törmäsin Meanwhileinlongfield blogissa
Kookosjuustopallot

300 g Philadedelphia maustamatonta tuorejuustoa
1 paprika
3 rkl mango-chutneytä
½ pss kookoshiutaleita
suolaa

Leikkaa paprika hyvin pieneksi silpuksi. Sekoita tuorejuusto, paprika, suola ja mango-chutney sekaisin. Tarkastele että massa pysyy tarpeeksi paksuna, että siitä pystyy kääntelemään palloja. Kaada kookoshiutaleet esimerkiksi kulhoon, jossa pallot pystyy kierittämään. Massasta on helppo tehdä palloja kahden lusikan avulla ja sen jälkeen nostaa kookoskulhoon, missä saa sen päällystettyä hiutaleilla. Kun kookos on pallon ympärillä, pystyy sitä jo helpommin käsin muotoilemaan. Nostele valmiit pallot alustalle ja laita vähäksi aikaa vielä jääkaappiin.

Tähän idea on lähtöisin Porissa olevasta kahvilasta, nimeltään Elba!
Mansikka-halloum patonkia

3 esipaistettua patonkia
rucolaa
2 pkt halloum juustoa
mansikkaa
2 dl sokeria
2 dl mansikka likööriä
1 ruukku tuoretta minttua
2 dl oliiviöljyä

Mansikat voi laittaa marinoitumaan esimerkiksi jo edellisenä iltana. Viipaloi mansikat sopivan kokoisiksi paloiksi (itse leikkasin noin neljään osaan). Kiehauta sokeri ja likööri kattilassa, anna jäähtyä. Kaada jäähtynyt marinadi mansikoiden päälle kulhoon ja laita jääkaappiin maustumaan.

Paista patonkeja ennen tarjoilua uunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes ne näyttävät melkein valmiilta. Leikkaa minttu pieneksi ja lisää se oliiviöljyn sekaan. Ota patongit uunista ja leikkaa ne noin 2 sormen paksuisiksi paloiksi. Levitä palat takaisin pellille, kaada lusikkaa apuna käyttäen minttu-öljy seosta palojen päälle ja paista uunissa vielä 5 minuuttia.

Leikkaa halloumit viipaleiksi ja paista niitä pannulla öljyssä niin, että saavat kauniin värin. Ota valmiit patonki viipaleet ja asettele pohjalle muutama rucolan lehti. Nosta päälle paistettu halloumi ja muutama pala marinoituja mansikoita. Mansikoiden nestettä saa myös mennä leivän päälle ja valua vähä reunoille!



Kukkakaalikeitto

2 pientä kukkakaalia
1 pkt Koskenlaskija juustoa
2 prk ruokakermaa
½ sipuli

Leikkaa kukkakaali pieneksi. Lisää kattilaan vettä ja kaali, kiehauta sitä niin kauan että kaalista tulee pehmeää ja sen saa helposti soseutettua sauvasekoittimella. Kaada kattilasta vesi pois ennen soseuttamista. Lisää kaalisoseeseen sipuli ja soseuta myös se joukkoon. Laita sose takaisin liedelle, lisää kerma ja Koskenlaskija. Lämmitä niin kauan, että Koskenlaskija sulaa keiton joukkoon.


Lohi-guacamole snack

1 pss ruissipsejä
6 avokadoa
4 tomaattia
1 sipuli
mustapippuria
suolaa
sitruunan mehu
kylmäsavustettua lohta

Leikkaa avokadot hyvin pieneksi ja laita kulhoon, jossa on helppo murskata ne haarukalla. Leikkaa tomaatti ja sipuli myös pieneksi ja lisää avokadon joukkoon. Lisää oman maun mukaan mausteita ja sitruunan mehu. Sekoita tasaiseksi.

Leikkaa kylmäsavustettu lohi kuutioksi.

Laita lusikan avulla guacamolea ruissipsille ja ripottele päälle lohta.


Mozzarellapallot

1 pss mozzarellapalloja
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
3 dl korppujauhoja
tacomaustetta
paprikamaustetta
kuivattua rosmariinia
oreganoa
uppopaistoon sopivaa öljyä
chilimajoneesia

Sekoita korppujauhot ja haluamasi mausteet kulhossa. 
Laita toiseen kulhoon rikotut kananmunat ja yhteen vehnäjauhot. 
Pyörittele mozzarella pallot ensin kananmunassa, sitten vehnäjauhoissa, taas kananmunassa ja lopuksi korppujauhoissa. Laita mozzarellatikut pakastimeen, sitä mukaan kun saat niitä leivitettyä.
Kun kaikki pallot ovat valmiit, kuumenna öljy kattilassa, älä anna kuitenkaan kiehua. 
Laske varovasti palloja kattilaan uppopaistumaan, niin monta kun mahtuu. 
Paista niin kauan että pallo on saanut kauniin värin itselleen, mutta ettei mozzarella ala valua. Nosta valmis pallo hetkeksi talouspaperin päälle valumaan.
 Tarjoile lisänä chilimajoneesia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti