Valmistujais viikonloppuna sain kunnian tehdä yksiin valmistujaisiin kakun pöytää koristamaan. Kakkuun sain täysin vapaat kädet. Sosionomi oli ammatti valmistuneelle, joten siihen yhteyteen en keksinyt mitään kakkuun liittyvää koristetta. Niinpä pidin kakun yksinkertaisena ja halusin taas päästä hieman maalailemaan sokerimassaan.
Väliin laitettiin minttusuklaakrokantti- ja päärynämoussea. Päärynä kun ei maistu hirveästi miltään, olisi sitä saanut laittaa tosi paljon enemmän!
Valmistujaiskakku
Voi-sokerikakkupohja:
5 kananmunaa
170 g voita
sokeria
vehnäjauhoja
leivinjauhetta
korppujauhoja
maitoa kostuttamiseen
Laita uuni kuumenemaan noin 150-175 asteeseen uunin tehoista riippuen.
Voitele ja korppujauhota 20cm kakkuvuoka.
Sulata loppu voi ja anna jäähtyä, muttei kuitenkaan niin että alkaa jähmettyä.
Mittaa kananmunat
lasiin tai itse käytän kannua missä on mitat sivussa, joten niistä on
helppo katsoa aineiden määrä eikä tarvitse sutata montaa kippaa.
Kaada kananmunat
isompaan kulhoon ja mittaa sokeria samalla mittauskannulla saman verran
kuin kananmunia. Kaada sokeri kananmunien joukkoon ja vatkaa ne niin
kovaksi vaahdoksi, että vatkaimella tekemä kuvio jää hetkeksi pintaan.
Mittaa
mittauskannulla saman verran jauhoja kuin kananmuniakin. Mittaa päälle noin 2 tl
leivinjauhetta ja sekoita jauhot keskenään.
Siivilöi jauhoja ja sulaa voita vuorotellen munavaahtoon pienissä erissä ja varovasti nuolijalla käännellen.
Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla noin 40 minuuttia.
Tarkastele kakun kypsyyttä esimerkiksi hammastikulla (jos taikinaa ei jää tikkuun, on kakku kypsää).
Leikkaa
viilennyt pohja kolmeen kerrokseen ja kelmuta samainen
pesty irtopohjavuoka, mitä pohjan teossa käytettiin, niin että kelmua
tulee reilusti reunojen yli. Reunoilla voi käyttää myös reunakalvoa tai
taittaa leivinpaperia, jos kakusta tulee korkeampi. Näin täyte ei valu
yli, kakun reunoista tulee tasaisemmat ja täytettä tulee saman verran
molempiin väleihin. Laita vuoan pohjalle yksi kolmesta kerroksesta,
josta tulee kakun päällimmäinen. Kostuta pohjaa maidolla.
Minttusuklaakrokanttimousse yhteen väliin:
1 levy minttukrokanttisuklaata
2,5 dl Flora Vanillaa
2,5 dl Flora Vanillaa
5 liivatetta
Sulata suklaa mikrossa varovasti välillä sekoitellen ja anna jäähtyä hiukan ennen käyttöä.
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
Vaahdota Flora Vanilla vaahdoksi ja lisää joukkoon varovasti sula suklaa.
Sekoita tasaiseksi.
Liota liivatteet pieneen tilkkaan kuumaa vettä ja lisää vaahtoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.
Kaada valmis mousse pohjan päälle ja laita jääkaappiin hyytymään, siksi aikaa että teet toisen täytteen.
Päärynämousse yhteen väliin:
2,5 dl Flora Vanilla
1 prk päärynäpilttiä
3 soseutettua päärynää
6 liivatetta
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
Vaahdota Flora Vanilla vaahdoksi ja sekoita piltti joukkoon.
Kuori ja pilko päärynät ja sen jälkeen soseuta sauvasekoittimella.
Lisää päärynäsose
kerma-piltti seokseen ja sekoita tasaiseksi.
Liota liivatteet pieneen tilkkaan kuumaa vettä ja lisää vaahtoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.
Ota jääkaapista
kakkuvuoka, laita keskimmäinen kerros pohjasta jo vähän hyytyneen
täytteen päälle, kostuta maidolla ja lisää toinen täyte sen päälle.
Lopuksi kolmas kerros pohjasta päällimmäiseksi, josta tulee siis kakun
alimmainen.
Anna hyytyä jääkaapissa yön yli.
Anna hyytyä jääkaapissa yön yli.
Kakun ja massan väliin:
voita
tomusokeria
Vatkaa huoneenlämpöisestä voista ja tomusokerista sopivan paksu, mutta kuitenkin levitettävä seos.
Ota hyytynyt kakku jääkaapista ja tasoita reunoja hiukan sitä tarvittaessa. Levitä voi-sokeri seos kakun pintaan mahdollisimman tasaisesti. Laita kakku odottelemaan kuorrutemassaa jääkaappiin.
Ota hyytynyt kakku jääkaapista ja tasoita reunoja hiukan sitä tarvittaessa. Levitä voi-sokeri seos kakun pintaan mahdollisimman tasaisesti. Laita kakku odottelemaan kuorrutemassaa jääkaappiin.
Koristeisiin ja päälliseen
valkoista sokerimassaa
vaaleanpunaista sokerimassaa
mustaa sokerimassaa
mustaa elintarvikeväriä
pinkkiä elintarvikeväriä
mustia nonparelleja
elintarvikeliimaa
Olen jo muutamaan kertaan kirjoittanut kakun päällystämisestä ja koristeiden teosta, joten niitä voi käydä kurkkimassa esimerkiksi edellisestä postauksesta nimellä Ristiäiskakku!
Sen verran kuitenkin kerron tästä kakusta, että kakun päällä olevan kukkasen tein ensin terälehti kerrallaan ja vasta niiden hiukan kuivuessa kasasin kukan ja tein keskelle nonpparelleista siemenet. Terälehtiin minulta löytyy muotti millä saan ne painettua ja hiukan vielä muotoilen ja leipojavälineillä ohennan. Elintarvikeliimalla kasasin lopulliseen muotoonsa.
Kakun reunoihin maalasin ensin mustalla elintarvikevärillä kukkasien hahmotuksia ja väritin pinkillä elintarvikevärillä. Kuvaan saa syvyyttä käyttämällä joissakin kohtaa hieman tummempaa ja joissakin hiukan vaaleampaa punaista. Kukkasien viereen kirjoitin samaisella mustalla värillä onnittelut valmistuneelle.
Kakun alareunaan laitoin vielä mustan nauhan kiertämään. Liitoskohtaan tein pienen rusetin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti