keskiviikko 21. kesäkuuta 2017

Ristiäiskakku

Tällä kertaa kakkupuolella pyydettiin pienen pojan ristiäisiin kakkua. Kriteerit olivat valkoinen, nallekarhu, musta ilmapallo ja nimi. Täytteeksi haluttiin kinuskia ja vadelmaa. Niinpä näistä loihdin seuraavanlaisen kakun.. Valkoisella massalla päällystäminen ei ole kivointa puuhaa, koska kaikki virheet näkyvät niin selkeästi. Ja harjoittelijana ja itseni piiskurina en ollut päällystämiseen täysin tyytyväinen. Aina löytyy varaa parantaa.. Pohjaan ja täytteisiin nappasin vinkkejä vanhalta tutulta Kinuskikissalta!
Sokerimassakoristeisiin kannattaa varata hyvin aikaa! Massan määrästä, paksuudesta ja koristeen vaikeudesta riippuen vähintään viikko kannattaa varata kuivumiselle.


Ristiäiskakku

Sokerikakkupohja:
isompaan 6 kananmunaa
pienempään 4 kananmunaa
sokeria
vehnäjauhoja
perunajauhoja
leivinjauhetta
voi
korppujauhoja

Laita uuni kuumenemaan noin 150-175 asteeseen uunin tehoista riippuen.
Voitele ja korppujauhota pienempään kakkuun 20cm kakkuvuoka ja isompaan 24cm kakkuvuoka.
Mittaa kananmunat lasiin tai itse käytän kannua missä on mitat sivussa, joten niistä on helppo katsoa aineiden määrä eikä tarvitse sutata montaa kippaa.
Kaada kananmunat isompaan kulhoon ja mittaa sokeria samalla mittauskannulla saman verran kuin kananmunia. Kaada sokeri kananmunien joukkoon ja vatkaa ne niin kovaksi vaahdoksi, että vatkaimella tekemä kuvio jää hetkeksi pintaan.
Mittaa mittauskannulla saman verran jauhoja kuin kananmuniakin. Laita vehnäjauhoja 50-75% ja loput perunajauhoja. Mittaa päälle noin 2 tl leivinjauhetta ja sekoita jauhot keskenään.
Siivilöi jauhot munavaahtoon pienissä erissä ja varovasti nuolijalla käännellen.
Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla noin 40 minuuttia.
Tarkastele kakun kypsyyttä esimerkiksi hammastikulla (jos taikinaa ei jää tikkuun, on kakku kypsää).

Leikkaa viilennyt pohja kolmeen kerrokseen ja kelmuta samainen pesty irtopohjavuoka, mitä pohjan teossa käytettiin, niin että kelmua tulee reilusti reunojen yli. Reunoilla voi käyttää myös reunakalvoa tai taittaa leivinpaperia, jos kakusta tulee korkeampi. Näin täyte ei valu yli, kakun reunoista tulee tasaisemmat ja täytettä tulee saman verran molempiin väleihin. Laita vuoan pohjalle yksi kolmesta kerroksesta, josta tulee kakun päällimmäinen. Kostuta pohjaa esimerkiksi maidolla.

Kinuskimousse yhteen väliin:
1 ½ dl kuohukermaa
1 dl fariinisokeria
2 dl Flora vispiä
5 liivatetta

Kinuski kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä, vain aivan kylmä kinuski vaahtoutuu.
Mittaa kattilaan kuohukerma ja fariinisokeri.
Kuumenna niin kauan, että seos kiehahtaa mutta älä keitä sen enempää.
Jäähdytä huoneenlämmössä ja siirrä yöksi jääkaappiin.
Laita seuraavana päivänä liivatteet likoamaan kylmään veteen.
Vaahdota kinuski ja vispikerma erikseen ja yhdistä sen jälkeen vaahdot.
Liota liivatteet pieneen tilkkaan kuumaa vettä ja lisää vaahtoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.

Kaada valmis mousse pohjan päälle ja laita jääkaappiin hyytymään, siksi aikaa että teet toisen täytteen.

Vadelmamousse yhteen väliin:
 1 pkt maustamatonta tuorejuustoa
2 dl Flora vispiä
300 g vadelmia
5 liivatetta

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
Vaahdota vispikerma vaahdoksi ja vatkaa tuorejuusto joukkoon.
Jos käytät pakaste vadelmia, sulata ne ensin ja sen jälkeen soseuta sauvasekoittimella.
Lisää vadelma sose kerma-tuorejuusto seokseen (anna kuitenkin vadelmien ensin jäähtyä jos olet lämmittänyt niitä ennen soseuttamista) ja sekoita tasaiseksi.
Liota liivatteet pieneen tilkkaan kuumaa vettä ja lisää vaahtoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.

Ota jääkaapista kakkuvuoka, laita keskimmäinen kerros pohjasta jo vähän hyytyneen täytteen päälle, kostuta maidolla ja lisää toinen täyte sen päälle. Lopuksi kolmas kerros pohjasta päällimmäiseksi, josta tulee siis kakun alimmainen.
Anna hyytyä jääkaapissa yön yli.

Kakun ja massan väliin:
voita
tomusokeria

Vatkaa huoneenlämpöisestä voista ja tomusokerista sopivan paksu, mutta kuitenkin levitettävä seos.
Ota hyytynyt kakku jääkaapista ja tasoita reunoja hiukan sitä tarvittaessa. Levitä voi-sokeri seos kakun pintaan mahdollisimman tasaisesti. Laita kakku odottelemaan kuorrutemassaa jääkaappiin.


Koristeisiin ja päälliseen
valkoista sokerimassaa
mustaa sokerimassaa
rautalanka
mustaa elintarvikeväriä
mustia nonparelleja
elintarvikeliimaa

Kuorrutemassaa kannattaa kaulita reilusti yli kakun! Näin saat reunat siistimmin laskeutumaan ja asettumaan kakkuun. Hyvät kuvalliset ohjeet myös tähän löytyy Kinuskikissan sivuilta, kannattaa kurkata jos ei ole ihan tuttua. Itse en kuitenkaan ole koskaan käyttänyt tomusokeria apuna massan käsittelyssä, onnistuu siis ilmankin mutta vähän miten itse tykkää tehdä. Yritä olla kuitenkin ripeä koska massa on herkkä kuivumaan ja repeilemään!

Nallesta tein ensin vartalon, erikseen kädet, jalat ja pään. Osien kannattaa antaa esimerkiksi pari päivää antaa kuivua ja vasta sitten liimailla yhteen. Käsien alle kannattaa myös laittaa, niin kauaksi kun vaan pystyy, jotkin tuet että liimautuvat paremmin eikä lähde pois paikoiltaan.
Lopuksi tein nallen silmät ja nenän mustasta massasta.

Mustan ilmapallon voi tehdä jo etukäteen, mutta kiinnittää käteen vasta kun on kasannut nallen.

Nimen maalasin elintarvikevärillä kakun päälle.
Nimeä voi hahmotella ensin kevyesti jollain massan pintaan, jolloin se on helpompi maalata eikä tule virheitä niin helposti.

Alakakun ristikon voi tehdä esimerkiksi tylpällä veitsellä tai jos kotoa löytyy leipurin koristetyövälineet. Itse käytin myös viivainta, että sain viivat suoraan ja tasasin välimatkoin. Jokaisen ruudukon väliin liimasin mustan nonparellin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti