perjantai 4. tammikuuta 2019

Juusto-hedelmä tarjotin

 Halusin valmistaa jouluna meidän perheelle iltapalaksi juusto-hedelmä tarjottimen, mihin kokosin kaikkea mieleen tulevaa, suurimmaksi osaksi jo tuttujakin ruokia. Näistä kaikista sai yhdistellä omia mieltymyksiä, koota omalle lautaselle ja käpertyä sohvan nurkkaan niiden kanssa katsomaan yksin kotona leffaa. Joulu on ihanaa aikaa ♥
 

Juusto-hedelmä tarjotin

Juustot:
manchego
sinihomejuusto
gouda
paprika-chili juusto
valkohomejuusto
savujuusto 
mustapippuri juusto

Hedelmät:
passion
omena
päärynä
viinirypäle

 Leipätikut:
15 g hiivaa
1½ dl vettä
2 rkl öljyä
2 tl suolaa
rosmariinia
timjamia
5 dl vehnäjauhoja
voita
sormisuolaa
valmista majoneesia
valkosipulinkynsi
valkosipulimaustetta
 
 Maustetut pähkinät:
pähkinäsekoitusta
hunajaa
suolaa 

Poro:
poron sisäfilettä
suolaa
valmista majoneesia
chili
chilimaustetta
paprikamaustetta
rucolaa 

Siemennäkkäri:
 4 dl kaurahiutaleita
2 dl auringonkukansiemeniä
1 dl seesaminsiemeniä
1½ dl pellavansiemeniä
1 tl suolaa
4 dl kiehuvaa vettä
1 dl öljyä
sormisuolaa
 
Lisäksi:
kylmäsavustettua lohta
chorizo makkaraa
ilmakuivattua kinkkua
viikunahilloa
lakkahilloa
mustaherukkahilloa
tuc keksejä
 
Valmista siemennäkkäri:
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Sekoita kuivat aineet kulhossa ja lisää kiehuva vesi ja öljy.
Laita uunipellille leivinpaperi ja levitä seos sen päälle tasaiseksi, ohueksi levyksi.
Ripottele pinnalle hieman sormisuolaa.
Itse leikkasin valmiiksi pizzaleikkurilla levystä sopivan kokoisia palasia, mitkä oli helppo valmiista näkkäristä halkaista.
Paista uunin keskitasolla noin 35-40 minuuttia.
Anna jäähtyä.

Valmista leipätikut:
Lämmitä vettä kädenlämpöiseksi mikrossa.
Liota hiiva veteen.
Sekoita joukkoon öljy, suola ja hienonnetut yrtit.
Lisää jauhot ja vaivaa noin 10 minuuttia, kunnes taikina on kimmoisaa.
Kohota taikinaa tunti liinan alla.
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Kauli taikinasta noin 0,5 sentin paksuinen levy.
Leikkaa levystä noin sormen paksuisia soiroja.
Pyöritä soiroja kierteeksi.
Voitele tikut sulatetulla voilla, ripottele päälle sormisuolaa ja anna vielä hetki kohota.
Paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia tai kunnes ovat saaneet väriä ja ovat rapeita.
Anna jäähtyä.
Pienennä valkosipulinkynsi hyvin pieneksi ja lisää se majoneesin joukkoon.
Lisää joukkoon myös valkosipulimaustetta ja sekoita tasaiseksi.
Tarjoa tikkujen seurana.
 
Kaada pähkinät kuivalle, kuumalle pannulle ja lisää joukkoon hunajaa ja suolaa.
Paista pähkinöitä vähän aikaan, mutta varo etteivät pala.
Kaada valmiit talouspaperin päälle ja erottele niitä vähän etteivät tarttuisi hirveästi toisiinsa.
 
Ota poron liha noin puoli tuntia ennen huoneenlämpöön paistamista.
Kuumenna pannu kuumaksi ja sulata siinä pieni nokare voita.
Hiero lihan pintaan hieman suolaa.
Paista lihan pinnat kiinni pannulla joka puolelta pienen hetken.
Nosta liha vielä folion sisään hetkeksi vetäytymään. 
Pienennä chili hyvin pieneksi ja sekoita valmiiseen majoneesiin.
Sekoita joukkoon myös chili- ja paprikamauste.
Maista maku.
Leikkaa poron liha ohkaisiksi siivuiksi ja levitä majoneesi palojen päälle.

Pese, kuori tarvittaessa ja viipaloi päärynät, omenat ja passion hedelmät tarjolle.
Asettele myös kaikki muut tarjolle ja nauti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti