Taas kaikesta uhoamisesta huolimatta suostuin tekemään, mieheni siskon tyttären ristiäisiin täytekakun. Tyttö sai nimekseen Helmi, jota ei haluttu kertoa ennen nimen julistusta. Koristeissa näkyi paljon simpukoita ja kakun koriste oli peräisin Muumeista, jossa simpukan sisällä istuvat Nyyti ja hänen ihastuksensa. Perheessä on koira nimeltä Nyyti, joten koriste kuvasti hyvin paria ja sanoivatkin että simpukan sisällä istuu siis Nyyti ja Helmi. Päästin itseni tällä kertaa "helpolla" ja tein kakusta muuten naked caken eli siis en päällystänyt niitä massalla vaan laitoin pintaan ohuelti kerma-tuorejuuston. Kakkujen väliin päätyi mansikka- ja minttukrokanttimousse.
Ristiäiskakku
Kakkupohja:
15 kananmunaa
70 % munien painosta jauhoja (joista 70 % vehnäjauhoja, 30 % perunajauhoja)
2 tl leivinjauhetta
70 % munien painosta sokeria
Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen.
Voitele ja korppujauhota 24 ja 20cm kokoiset irtopohjavuuat.
Voitele ja korppujauhota 24 ja 20cm kokoiset irtopohjavuuat.
Riko kananmunat kulhoon ja punnitse mitä ne painaa.
Punnitse kananmunien painosta 70% sokeria ja yhdistä ne kananmunien kanssa.
Vatkaa kovaksi vaahdoksi niin, että vaahdon pintaan jää hetkeksi tekemäsi kuvio.
Sekoita toisessa kulhossa 70% munien painosta jauhot (70 % vehnäjauhoja, 30 % perunajauhoja) ja leivinjauhe.
Siivilöi jauhoseos muna-sokeri vaahtoon pienissä erissä ja sekoittele varovasti tasaiseksi.
Jaa pohja vuokiin ja paista uunin alatasolla noin 35 minuuttia tai kunnes pohjat ovat kypsät.
Leikkaa hiukan
viilenneet pohjat kolmeen kerrokseen ja kelmuta samaiset pestyt irtopohjavuuat, mitä pohjan teossa käytettiin, niin että kelmua
tulee reilusti reunojen yli. Reunoilla voi käyttää myös reunakalvoa tai
taittaa leivinpaperia, jos kakusta tulee korkeampi. Näin täyte ei valu
yli, kakun reunoista tulee tasaisemmat ja täytettä tulee saman verran
molempiin väleihin. Laita vuokien pohjalle yksi kolmesta kerroksesta
molemmista pohjista, joista tulee kakkujen päällimmäinen. Kostuta pohjia
esimerkiksi maidolla.
Minttukrokanttitäyte:
1,5 prk Flora Vanilla
1,5 pkt maustamaton tuorejuusto
2 levyä minttukrokanttisuklaata
Mansikkatäyte:
1,5 prk Flora Vanilla
1,5 pkt maustamaton tuorejuusto
1 prk mansikka rahkaa
250 g mansikkaa pakaste tai tuore
6 liivatetta
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
Vaahdota kaikki Flora Vanillat.
Sekoita joukkoon tuorejuustot.
Jaa täyte kahteen astiaan, mutta jätä noin 2 dl erikseen jolla päällystät kakun.
Sulata minttukrokantti vesihauteessa tai mikrossa varovasti.
Lisää sulanut suklaa täytteeseen ja sekoita tasaiseksi mousseksi.
Jaa täyte vuokien pohjalla olevien pohjien päälle.Nosta täytteen päälle keskimmäinen kerros pohjista ja kostuta.
Jos käytät pakaste mansikkaa, sulata ne mikrossa.
Soseuta mansikat soseeksi.
Lisää toiseen täytteeseen mansikka rahka ja soseutetut mansikat.
Jaa täyte keskimmäisten kerrosten päälle.
Laita lopuksi viimeiset pohja kerrokset päällimmäiseksi ja muista kostuttaa.
Nosta jääkaappiin yöksi, että täytteet hyytyy.
Vatkaa kaikki sekaisin.
Lämmitä
mikrossa muutama lusikallinen vettä kuumaksi ja liota siihen mansikkatäytteen liivatteet. Lisää se ohuena nauhana täytteen joukkoon
kokoajan sekoittaen.Jaa täyte keskimmäisten kerrosten päälle.
Laita lopuksi viimeiset pohja kerrokset päällimmäiseksi ja muista kostuttaa.
Nosta jääkaappiin yöksi, että täytteet hyytyy.
Laita isomman kakun sisään neljä tukea ja nosta pienempi kakku päälle.
Levitä täytteestä ylimääräinen otettu 2dl kakkujen päälle tasaisesti mutta ohuesti.
Koristeet:
vaaleanpunaista sokerimassaa
valkoista sokerimassaa
musta elintarviketussi
kukkia
1 dl murustettua keksiä
elintarvikeliima
Tee koristeet hyvissä ajoin, vähintään pari päivää ennen mutta mitä paksumpi koriste sitä aikaisempaa kannattaa aloittaa. Itse tein isoimman simpukan noin viikkoa ennen.
Kaikki simpukat, portaat ja "kivet" simpukan sisään tein vapaalla kädellä.
"Nyytin ja Helmin" simpukan sisään piirsin elintarviketussilla siten, että tulostin halutun kuvan netistä, leikkasin sen paperilta ja osa osalta leikkasin kuvaa pienemmäksi että sain aina halutun ääriviivan. Esimerkiksi ensin piirsin kaikki uloimmat viivat, sitten leikkasin paperilta hahmot erikseen toisistaan ja piirsin keskiviivan. Tämän jälkeen aloin leikkaamaan yksityiskohtia, hiukset, kädet, silmät, jne.
Liimasin elintarvikeliimalla hahmojen kuvan simpukan sisään.
Ylimmän kakun päälle lisäsin murustetun keksin, jonka päälle koristeita.
Myös kakkujen välitasolle lisäsin muutaman kukan ja simpukan.
Käytin aitoja kukkia, mutta niiden kanssa kannattaa käyttää jotain kakun välissä, ettei kukka ole suoraan syötävässä kakussa kiinni. Itse laitoin jokaiseen kukkaan hieman kelmua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti