lauantai 7. lokakuuta 2017

Karitsan karetta valkosipuliperunoilla ja punaviinikastikkeella

Olen taas suunnitteluissa tuttuun tapaani ajoissa liikenteessä ja ajattelin, että teen eräälle perheenjäsenelleni yllätyksenä pitkän kaavan mukaan ruokaa joulun aikaan. Pääruuaksi suunnittelin karitsan karetta valkosipuliperunoilla. Karetta en ennen olekaan tehnyt, joten halusin päästä sitä pian testaamaan! Ja mikä parempi tapa viettää vapaapäivä kuin keittiössä!
Karitsan ohjeeseen apuja hain Makun sivuilta, valkosipuliperunoiden ja kastikkeen ohjeen löysin vanhoista reseptivihoistani.


Karitsan karetta valkosipuliperunoilla ja punaviinikastikkeella

Karitsa:
8 luun karitsan kare
2 dl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
rosmariinia
timjamia
suolaa
pippuria

Valkosipuliperunat:
noin 15 perunaa
4 valkosipulia
½ sipulia
suolaa
pippuria
6-8 dl ruokakermaa

Punaviinikastike:
3 dl lihalientä
2 dl punaviiniä
½ sipuli
rosmariinia
suola
pippuri
(tarvittaessa maissitärkkelystä suurustamiseen)
25 g voita

Lisäksi:
lehtikaalta
voita
öljyä
valkosipulia
suolaa

Tee ensimmäisenä valkosipuliperunat.
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Kuori ja paloittele perunat ohkaisiksi siivuiksi.
Voitele tarpeeksi iso uunivuoka ja laita perunat siihen.
Pilko sipulit pieneksi ja sekoita mausteiden kanssa perunoiden joukkoon.
Kaada lopuksi kerma.
Laita vuoka uuniin ja paista noin 1 tunti 15 minuuttia.
Kokeile ja maista perunoiden kypsyyttä.


Laita lihaliemi, punaviini, sipuli ja mausteet kattilaan.
Keitä kastiketta kokoon hetken aikaa.
Siivilöi kastike ja laita takaisin puhtaaseen kattilaan.
Tarvittaessa sekoita maissitärkkelystä noin 1-2 rkl veteen ja kaada kastikkeen joukkoon.
Sekoita tasaiseksi ja anna vielä hetken kiehua.
Sulata voi mikrossa ja kaada joukkoon lopuksi.

Valmista seuraavaksi karitsa.
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Sekoita oliiviöljyn sekaan hienonnettu valkosipuli ja mausteet.
Hiero öljyseos karitsan kareen pintaan ja anna maustua huoneenlämmössä noin puoli tuntia.
Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja nosta karitsa rasvapuoli alaspäin pannulle.
Paista rasvaisempaa puolta noin 3 minuuttia ja toista 2 minuuttia.
Nosta karitsa leivinpaperin päälle pellille ja laita lihaan lämpömittari.
Paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia tai kun mittari näyttää 56 astetta.
Ota valmis kare leikkuulaudalle ja anna levätä 10 minuuttia.
Leikkaa kare luiden välistä siivuiksi.

Leikkaa lehtikaalista keskellä menevä kanta pois.
Leikkaa valkosipuli pieneksi.
Lämmitä pannulla voi-öljy seosta hetken aikaa.
Lisää pannulle lehtikaalia ja valkosipulit.
Paista niin että kaali saa hieman väriä.
Mausta lopuksi suolalla.

Kokoa annos ja nauti.

 

 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti