keskiviikko 3. tammikuuta 2018

Syötävät joululahjat

 Meillä on jo parina jouluna läheisten kanssa ollut sopimus ettei osteta toisillemme joululahjoja, vaan ennemminkin autetaan joulun järjestämisessä ja nautitaan yhdessä olosta. Tänä vuonna sain kuitenkin innostuksen lähteä kokeilemaan itse tehtyä sinappia, siemennäkkäriä, paholaisenhilloa ja wienernougattia. Aloin hyvissä ajoin säästelemään kaikkia lasipurkkeja mitä kotoa tulee ja yllättävää miten paljon niitä tuleekin lyhyessä ajassa. Purkit täytyy muistaa vain putsata hyvin ennen käyttöä, itse pesin ne ensin astianpesuaineella, kiehautin kattilassa ja juuri ennen kuin kaadoin valmiin paholaisenhillon tai sinapin purkkiin, kiehautin purkin vielä uudelleen niin että se oli vielä kuuma.
Paholaisenhillon ohjeen löysin Peggyn pienestä punaisesta keittiöstä, siemennäkkäri on kotoisin Kermaruusun blogista ja wienernougatin löysin Ellan resepteistä!

  


Brandy-sinappi

4 dl sinappijauhetta
3 dl sokeria
4 kananmunaa
4 dl kuohukermaa
ripaus suolaa
4 rkl brandya

Mittaa kaikki sinapin ainekset kattilaan ja anna kiehua hiljalleen, kunnes seos sakenee. 
Kaada valmis sinappi kuumiin lasipurkkeihin. 


Paholaisenhillo

 1 dl vettä
1000 g tomaattimurskaa
2 punaista paprikaa
4 keltasipulia
4 punaista chiliä
4 valkosipulinkynttä 
4 tl oreganoa
2 tl suolaa
2 tl mustapippuria
½ dl punaviinietikkaa
7 dl hillosokeria

Pilko paprikat, sipulit ja chilit pieneksi kuutioksi.
Riippuen haluatko hillosta tulisempaa, käytä kaikki chilistä tai jos hieman miedompaa, poista siemenet ja kiinnikkeet.
Laita paprikan, sipulin ja chilin kuutiot, tomaattimurska, vesi ja mausteet kattilaan.
Anna kiehua hiljalleen noin puolituntia.
Lisää punaviinietikka ja hillosokeri.
Kuumenna seos vielä kiehuvaksi ja anna kiehua vähän aikaa.
Kaada valmis hillo kuumiin lasipurkkeihin.


Pellillinen siemennäkkäriä

 4 dl kaurahiutaleita
2 dl auringonkukansiemeniä
1 dl seesaminsiemeniä
1½ dl pellavansiemeniä
1 tl suolaa
4 dl kiehuvaa vettä
1 dl öljyä
sormisuolaa

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Sekoita kuivat aineet kulhossa ja lisää kiehuva vesi ja öljy.
Laita uunipellille leivinpaperi ja levitä seos sen päälle tasaiseksi, ohueksi levyksi.
Ripottele pinnalle hieman sormisuolaa.
Itse leikkasin valmiiksi pizzaleikkurilla levystä sopivan kokoisia palasia, mitkä oli helppo valmiista näkkäristä halkaista.
Paista uunin keskitasolla noin 35-40 minuuttia.
Anna jäähtyä.
Omasta mielestäni tämän näkkärin kanssa sopii loistavasti graavi- tai kylmäsavustettu lohi! Kannattaa kokeilla!


Wienernougat

200 g mantelilastuja
500 g Marabou Dubbel Nougattia 
200 g maitosuklaata
50 g tummaa suklaata
2 rkl voita

Itse tein suklaan uunipellille, mutta hiukan mielestäni jäi naftiksi eli kannattaa tehdä johonkin hiukan pienempään esimerkiksi vuokaan, jonka vuoraa leivinpaperilla.
Paahda mantelilastuja hetki kuivalla pannulla, muista sekoitella ja vahtia koko ajan!
Sulata nougatti ja suklaat vesihauteessa tasaiseksi seokseksi ja lisää nokare voita.
Sekoita jäähtyneet mantelilastut nougat-suklaa seoksen joukkoon ja levitä leivinpaperin päälle tasaisesti. 
Siirrä vuoka jääkaappiin ja anna suklaan jähmettyä esimerkiksi yön yli.
Leikkaa sopivan kokoisiksi paloiksi.
Suklaan temperoimalla palojen ei pitäisi alkaa sulaa niin helposti huoneenlämmössä, mihin ohjeet löytyy esimerkiksi Kinuskikissan sivuilta. Varoituksen sana kuitenkin, että ainakaan omasta mielestäni, temperointi ei ole helppoa! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti