keskiviikko 28. joulukuuta 2016

Cocktailpalat

Sain kunnian suunnitella meidän joulupöytään illalle syömiset. Halusin panostaa, koska en usein saa perheelleni kokkailla. Niinpä päädyin ruokiin mitä tykkään kaikista eniten tehdä; suolaiset pienet suupalat. Siskoni on kasvissyöjä ja yritin ottaa sen huomioon suunnittelussa, samalla kun täytyy muistaa kaikkien mieltymykset. Ja loppu tuloksena oli seitsemää eri cocktail herkkua, joista yhdessä oli lihaa ja yhdessä kalaa. Loput oli täysin kasvisversioita ja olen itseasiassa erittäin ylpeä suorituksestani! Tästä postauksesta löytyy valitsemani herkut ja niiden ohjeet.



Kreikkalaiset cocktailpalat

2 eri paahtoleipää
100 g yrttimarinoitua feta juustoa
½ prk aurinkokuivattuja tomaatteja
½ kurkku
200 g ranskankermaa
1 pkt paprika tuorejuustoa
suolaa
mustapippuria

Lisäksi:
salaattia
kirsikkatomaattia
hammastikkuja

Tee ensimmäisenä täyte. Raasta kurkku ja leikkaa aurinkokuivatut tomaatit pieneksi kuutioksi. Kaada kurkku, tomaatit ja feta kulhoon. Soseuta ne tahnaksi sauvasekoittimella. Lisää joukkoon ranskankerma, tuorejuusto ja mausteet. Maista maku vielä ennen tarjoamista.

Leikkaa muotilla tai esimerkiksi pienen lasin avulla paahtoleivistä ympyrän muotoisia paloja. Laita paistinpannu lämpeämään ja lisää hieman voita tai öljyä. Paahda leipäpalasia pannulla, niin että saavat vähän rapeaa pintaa. Anna leipien jäähtyä hetki.

Laita täytettä leipäpalasen päälle ja nosta toinen päälle. Lävistä palat hammastikulla ja lisää koristeeksi pieni pala salaattia ja puolikas kirsikkatomaatti.

 Kinkkua sienisalaatilla

1 pkt ilmakuivattua kinkkua tai muuta vastaavaa
1 pkt herkkusieniä
1 pkt smetanaa
½ sipuli

Leikkaa sienet ja sipuli pieneksi kuutioksi. Sekoita keskenään ja lisää joukkoon smetana. Asettele kinkku palaset vierekkäin jonoksi, niin että kuitenkin ovat hieman toistensa päällä. Lisää sienisalaattia vähän alemmas keskitasoa ja rullaa kinkun alareunasta rullaksi. Leikkaa pötköstä noin kahden sormen levyisiä paloja nautiskeltavaksi!

HOX! Voit myös lisätä sienisalaattia yhteen kinkkuun ja rullata sen palaksi.

Tähän reseptiin törmäsin Meanwhileinlongfield blogissa
Kookosjuustopallot

300 g Philadedelphia maustamatonta tuorejuustoa
1 paprika
3 rkl mango-chutneytä
½ pss kookoshiutaleita
suolaa

Leikkaa paprika hyvin pieneksi silpuksi. Sekoita tuorejuusto, paprika, suola ja mango-chutney sekaisin. Tarkastele että massa pysyy tarpeeksi paksuna, että siitä pystyy kääntelemään palloja. Kaada kookoshiutaleet esimerkiksi kulhoon, jossa pallot pystyy kierittämään. Massasta on helppo tehdä palloja kahden lusikan avulla ja sen jälkeen nostaa kookoskulhoon, missä saa sen päällystettyä hiutaleilla. Kun kookos on pallon ympärillä, pystyy sitä jo helpommin käsin muotoilemaan. Nostele valmiit pallot alustalle ja laita vähäksi aikaa vielä jääkaappiin.

Tähän idea on lähtöisin Porissa olevasta kahvilasta, nimeltään Elba!
Mansikka-halloum patonkia

3 esipaistettua patonkia
rucolaa
2 pkt halloum juustoa
mansikkaa
2 dl sokeria
2 dl mansikka likööriä
1 ruukku tuoretta minttua
2 dl oliiviöljyä

Mansikat voi laittaa marinoitumaan esimerkiksi jo edellisenä iltana. Viipaloi mansikat sopivan kokoisiksi paloiksi (itse leikkasin noin neljään osaan). Kiehauta sokeri ja likööri kattilassa, anna jäähtyä. Kaada jäähtynyt marinadi mansikoiden päälle kulhoon ja laita jääkaappiin maustumaan.

Paista patonkeja ennen tarjoilua uunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes ne näyttävät melkein valmiilta. Leikkaa minttu pieneksi ja lisää se oliiviöljyn sekaan. Ota patongit uunista ja leikkaa ne noin 2 sormen paksuisiksi paloiksi. Levitä palat takaisin pellille, kaada lusikkaa apuna käyttäen minttu-öljy seosta palojen päälle ja paista uunissa vielä 5 minuuttia.

Leikkaa halloumit viipaleiksi ja paista niitä pannulla öljyssä niin, että saavat kauniin värin. Ota valmiit patonki viipaleet ja asettele pohjalle muutama rucolan lehti. Nosta päälle paistettu halloumi ja muutama pala marinoituja mansikoita. Mansikoiden nestettä saa myös mennä leivän päälle ja valua vähä reunoille!



Kukkakaalikeitto

2 pientä kukkakaalia
1 pkt Koskenlaskija juustoa
2 prk ruokakermaa
½ sipuli

Leikkaa kukkakaali pieneksi. Lisää kattilaan vettä ja kaali, kiehauta sitä niin kauan että kaalista tulee pehmeää ja sen saa helposti soseutettua sauvasekoittimella. Kaada kattilasta vesi pois ennen soseuttamista. Lisää kaalisoseeseen sipuli ja soseuta myös se joukkoon. Laita sose takaisin liedelle, lisää kerma ja Koskenlaskija. Lämmitä niin kauan, että Koskenlaskija sulaa keiton joukkoon.


Lohi-guacamole snack

1 pss ruissipsejä
6 avokadoa
4 tomaattia
1 sipuli
mustapippuria
suolaa
sitruunan mehu
kylmäsavustettua lohta

Leikkaa avokadot hyvin pieneksi ja laita kulhoon, jossa on helppo murskata ne haarukalla. Leikkaa tomaatti ja sipuli myös pieneksi ja lisää avokadon joukkoon. Lisää oman maun mukaan mausteita ja sitruunan mehu. Sekoita tasaiseksi.

Leikkaa kylmäsavustettu lohi kuutioksi.

Laita lusikan avulla guacamolea ruissipsille ja ripottele päälle lohta.


Mozzarellapallot

1 pss mozzarellapalloja
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
3 dl korppujauhoja
tacomaustetta
paprikamaustetta
kuivattua rosmariinia
oreganoa
uppopaistoon sopivaa öljyä
chilimajoneesia

Sekoita korppujauhot ja haluamasi mausteet kulhossa. 
Laita toiseen kulhoon rikotut kananmunat ja yhteen vehnäjauhot. 
Pyörittele mozzarella pallot ensin kananmunassa, sitten vehnäjauhoissa, taas kananmunassa ja lopuksi korppujauhoissa. Laita mozzarellatikut pakastimeen, sitä mukaan kun saat niitä leivitettyä.
Kun kaikki pallot ovat valmiit, kuumenna öljy kattilassa, älä anna kuitenkaan kiehua. 
Laske varovasti palloja kattilaan uppopaistumaan, niin monta kun mahtuu. 
Paista niin kauan että pallo on saanut kauniin värin itselleen, mutta ettei mozzarella ala valua. Nosta valmis pallo hetkeksi talouspaperin päälle valumaan.
 Tarjoile lisänä chilimajoneesia.

tiistai 20. joulukuuta 2016

Vaalea leipä

Tänä vuonna ilmoitin lähimmäisilleni, että en aio ostaa mitään joululahjoja. Sen sijaan panostan enemmän ruokiin ja yhdessäoloon. Minun suunnittelu vastuulle jäi meidän perheelle iltapala, joista enemmän ohjeita myöhemmin. Siskoni valmistaa pöytään saaristolaisleipää, lisäksi meillä on karjalanpiirakoita (joista myös ohjetta myöhemmin), mutta mieleni teki myös vaaleaa leipää. Semmoista sitten piti väsätä eräänä iltana valmiiksi ja kaksin kappalein! Alkuperäinen ohje on otettu Valion sivuilta.
Vaalea leipä 1kpl

7 dl vehnäjauhoja
2½ tl kuivahiivaa
3 dl lämmintä vettä
2 tl suolaa
1½ tl sokeria
2 rkl oliiviöljyä
1 kananmuna
1 rkl vettä

Sekoita ohjeen kuivat aineet keskenään. Kaada kädenlämpöinen vesi isoon astiaan ja sekoita joukkoon kuivat aineet erissä. Lopuksi lisää sekaan öljy. Vaivaa taikina huolella ja anna nousta liinan alla noin 1 tunti. Lisää jauhoja ja vaivaa vielä 5-10 minuuttia. Tee taikinasta pyöreä leipä ja anna nousta vielä liinan alla pellillä noin 30 minuuttia. Laita uuni kuumenemaan 170 asteeseen.
Sekoita kananmuna ja vesi astiassa, tee leipään terävällä veitsellä syvät viillot ristiin ja voitele se hyvin muna-vesi seoksella. Paista leipää uunissa noin 30 minuuttia.
 

maanantai 19. joulukuuta 2016

Rahka-omena piirakka

Rahkaa, omenaa ja vähän päälle kinuskia ja jäätelöä. 
Mahtava jälkiruoka! Ja mitä helpoin tehdä.
Rahka-omena piirakka

Pohja:
100 g voita
1 kananmuna
1 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
250 g rahkaa
puolikkaan sitruunan mehu
0,5 dl sokeria
2 kananmunaa
3 omenaa
kanelia

Vatkaa voi ja sokeri, lisää kananmuna ja jauhot. Voitele piirakkavuoka ja painele taikina kevyesti pohjalle ja reunoille. Laita vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi.
Kuori omenat ja leikkaa ohuiksi lohkoiksi.

Sekoita tuorejuusto ja rahka yhteen. Lisää sitruuna, sokeri ja kananmunat. Sekoita tasaiseksi ja kaada pohjan päälle. Lisää vielä päällimmäiseksi omenalohkot ja ripottele pinnalle haluamasi määrä kanelia. 
 
Paista 160 asteisessa uunissa noin 50-60min. Tarkkaile piirakan pintaa ja reunoja, ettei ne pala. Ota valmis piirakka uunista ja anna jäähtyä, jotta täyte kerkeää hieman jähmettyä.

Tarjoile vaniljajäätelön ja kinuskin kanssa. Kinuskiin löytyikin ohje omena-kinuski-maljojen sivuilta.

torstai 15. joulukuuta 2016

Tonnikala sushi

Niin kuin moni muukin innostus, myös nämä ovat lähtöisin siskoltani. Hän minua maistatti ensimmäistä kertaa sushia ja sen jälkeen en niistä ole saanut tarpeekseni! Ja tuntuu että mitä enemmän niitä syö, sitä enemmän niitä aina tekee mieli uudestaan ja uudestaan! Olen monia täytteitä kokeillut ja maistellut, mutta ehdottomasti oma lemppari on tonnikala. Lisätäytteinä suosituimmat itsellä on porkkana, kurkku, paistettu kananmuna ja avokado.
Tonnikala sushi

½ pkt sushi riisiä
3 rkl riisiviinietikkaa
2,5 rkl sokeria
2 tl suolaa
5 levämattoja
1-2 prk tonnikala paloina öljyssä
voileipäpikkelsiä
½ kurkkua
1 porkkana

Lisäksi:
soijaa
wasabia
sushimatto


Kaada riisi siivilään ja valuta kylmän veden alla niin kauan että vesi ei enää muutu sameaksi. Laita riisit ja vettä kattilaan, kiehauta hetki ja anna sen jälkeen pienellä lämmöllä riisin kypsyä kypsäksi. Valmista riisiviinietikka, sillä aikaa kun riisi kypsyy, sekoittamalla etikka, suola ja sokeri yhteen. Kaada valmiit riisit takaisin siivilään, valuta ylimääräinen vesi pois ja anna riisien jäähtyä hetki. Kaada riisit astiaan, riisiviinietikka niiden päälle ja sekoittele varovasti. Maista vielä maku.

Valuta tonnikalan öljy ja kaada tonnikalat kippaan, mihin sekoitat voileipäpikkelsiä sekaan oman maun mukaan. Kuori porkkana ja viipaloi siitä ja kurkusta hyvin ohkaisia tikkuja.

Aloita sushin tekeminen. Laita levä sushimatolle.

Levitä riisiä levän päälle lusikalla tai sormilla, niin että ala ja yläpuolelle jää hiukan tarttumistilaa. Avuksi kannattaa ottaa kippaan vettä, jossa kastat välillä lusikkaa tai sormia. Riisi on hyvin tarttuvaa ja vesi auttaa levittämistä.

Levitä tonnikalaa noin 2 rkl viivaksi vähän alle puolen välin levää. Tonnikalan päälle/sivuun kurkkua ja porkkanaa muutamat tikut.
Itse tykkään aloittaa sushin kääntämisen ilman mattoa. Käännä ensin alareunasta täytteiden yli mahdollisimman tiiviisti ja rullaa loppuun. Yläkulmaan kannattaa käyttää taas vähän vettä, jotta levä tarttuu paremmin. Sormea voi kastaa vesikipassa ja sen jälkeen levän sisäpuolelta. Käännä rulla loppuun ja lopuksi voi vielä ulkopuoleltakin kastaa tarttumiskohtaa. Nosta rulla leikkuualustalle ja leikkaa terävällä puukolla sopivan paksuisia paloja.

Kaada pieneen kulhoon soijaa ja pursota esimerkiksi lautasen reunalle hiukan wasabia. Kasta sushia hiukan soijaan (itse laitan aina toisen palan lautaselle, kastan toista soijaan ja laitan kastetun lautasella olevan päälle. Näin ylimääräiset soijat valuu alla olevaan sushipalaan), hieraise wasabia sushin toiselle puolelle (kannattaa aloittaa varovasti. Itse laitan wasabia niin vähän, ettei se edes näy sushin pinnalta, mutta silti tuntuu maistuvan!) ja laita suuhun wasabi puoli kielen päälle! Nauti hyvän valkoviinin kanssa!





maanantai 5. joulukuuta 2016

Omena-kinuski maljat

Meidän tyttöjen pikkujouluissa yleensä mennään nyyttärimeiningillä, eli kaikki tekee tai ostaa jotain pientä syötävää. Itse mietin, että tänä vuonna haluan tehdä jotain makeaa ja näin kuvia erilaisista laseihin kootuista jälkkäreistä. Aloin hahmottelemaan ideaa päässäni ja yhdistelemään jouluisia makuja. Niin syntyi omena-kinuski malja, joissa maistuu konjakkiset omenat, pehmeä vanilja, kinuski ja rouskuva keksi! Ja lopputulokseen olen erittäin tyytyväinen, loistava jälkiruoka pikkujouluihin tai vaikka joulu pöytään! Jos haluaa tarjoilla lapsille samaa, voi heiltä jättää konjakin omenoista pois. Tästä satsista riitti 8 hengelle. Itse tein kaiken valmiiksi edellisenä päivänä, kokosin vain kaikki kerroksiksi laseihin vähän ennen tarjoilua. 
 
 
Omena-kinuski maljat 

Omenat:
4 kirpeähköä omenaa
1 dl fariinisokeria
½ dl konjakkia
2 dl omenamehua
1 sitruunan kuori
1 rkl kanelia
3 rkl paistamiseen voita

Kinuski:
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria

Vaniljavaahto:
2 prk vaniljarahkaa
2 prk vaniljatuorejuustoa

Lisäksi:
Wilhelmina tai perinteisiä joulukeksejä

Kuori ja pilko omenat pieniksi paloiksi. Sekoita fariinisokeri, konjakki, mehu, sitruunan kuori ja kaneli keskenään, laita omenat seokseen maustumaan pariksi tunniksi. Sekoittele aina välillä, että maku pääsee kaikkiin omenan palasiin.
 

Valmista kinuski. Kuumenna kattilassa kuohukerma ja fariinisokeri, niin että sekoittuvat ja seos paksuuntuu. Kinuskin saa aluksi kuumentaa kiehuvaksi, mutta sen jälkeen pienentää lämpöä ja antaa kiehua hiljalleen noin 15 minuutin ajan. Kinuskin saa antaa jäähtyä, itse pidin yön jääkaapissa jolloin siitä tulee sopivan paksua. Jos haluaa tarjota kuumana, kannattaa muistaa Kinuskikissan vesilasitesti. Laita siis kylmää vettä lasiin ja tiputa pieni pisara kinuskia. Jos kinuski pysyy koossa, eikä ala liueta veteen, on se valmista.

Vaniljavaahdossa sekoita rahka ja tuorejuusto tasaiseksi seokseksi. Voit myös halutessa käyttää esimerkiksi vanilja- tai tavallista vispikermaa.

Kuumenna pannu ja sulata siinä voi. Lisää marinoidut omenat esimerkiksi haarukalla nostellen, että ylimääräinen liemi jää kippaan. Paista omenia niin että pehmenevät hiukan ja lopuksi kaada loppu marinadi vielä päälle. Anna hetken seisoa pienellä lämmöllä liedellä.

Kokoa maljat vasta vähän ennen tarjoilua. Lasin pohjalle omenan palasia, keksimurua ja kinuskia. Päälle vaniljavaahtoa ja päällimmäiseksi taas omenia, keksimurua ja kinuskia. Halutessaan maljat voi koristella esimerkiksi kanelitangoilla ja kuivatuilla tähtianiksilla.



torstai 1. joulukuuta 2016

Lohituulihatut

Näitä maistoin ensimmäisen kerran 7 vuotta sitten ja se oli rakkautta ensipuraisulla! Siitä lähtien näitä on näkynyt monissa juhlissa, mitä meidän porukalla on vietetty. Joskus omatekoisena, joskus ystävien tekeminä. Joskus tulee pitkiä taukoja, kun lohituulihattuja ei pääse maistamaan, mutta sen pitkän tauon jälkeen taas yllättyy kuinka hyviä ne olivatkaan! Täytteestä taas voi tehdä omia variaatioita, niin suolaista kun makeaa. Mistä itse kukin tykkääkin.. Sanoisin että taikinasta tulee, omien hattujen koosta riippuen, noin 20-30 hattua. 


Lohituulihatut

Hatut:
100 g voita
3 dl vettä
2 dl vehnäjauhoja
3 kananmunaa
½ tl leivinjauhetta

Täyte:
savu- tai kylmäsavulohta
yrttituorejuustoa
tilliä
mustapippuria
sitruunan mehua

Laita uuni kuumenemaan noin 200 asteeseen. Hattujen tekeminen alkaa lämmittämällä kattilassa voi ja vesi, niin että voi sulaa veden joukkoon ja tämän jälkeen seoksen saa antaa kunnolla kiehahtaa. Kattila pois liedeltä ja lisää jauhot joukkoon. Sekoita tasaiseksi paksuksi taikinaksi. Vatkaa vatkaimella kananmunat taikinan joukkoon yksitellen ja lopuksi lisää leivinjauhe. Vatkaa hetken aikaa, niin että taikinasta tulee tasainen. Taikinasta voi pursottaa pursottimella leivinpaperin päälle pieniä nyyttejä tai vaihtoehtoisesti nostella kahdella lusikalla palloja (ota huomioon että hatut melkein kaksinkertaistuu uunissa). Paista uunin keskitasolla noin 25 minuuttia, omien hattujen koon mukaan ja tarkastele että saavat vähän väriä, mutteivat pääse palamaan. Älä kuitenkaan availe uuniluukkua, koska hatut ovat herkkiä lässähtämään.

Tee täyte sekoittamalla kaikki ainekset sekaisin ja maistele ainesten ja mausteiden määrää mikä on itselle mieluisin. Jätä muutamia tillin oksia sivuun, jos haluat laittaa niitä koristeeksi.

Halkaise hatut terävällä puukolla keskeltä halki ja nostele täytettä lusikalla tai pursota pussilla hatun sisään. Koristele ylimääräisillä tillin oksilla ja nauti!



maanantai 28. marraskuuta 2016

Jauhelihatäytteiset letut eli krepit

Tähän ihanuuteen tutustuin vasta pari vuotta sitten, kun työkaveri valmisti meille illanistujaisiin purtavaa. Ei mennyt kauaa, kun halusin tutustuttaa ystävät samaan ja valmistin heille kreppejä. Kylkeen tsatsikia ja makunautinto on taattu! Alkuperäinen ohje on MTV:n sivuilta. Jos paistaa reilusti lettuja, voi niistä nautiskella myös jälkkärinä perinteiseen tapaan esimerkiksi kermavaahdon ja mansikkahillon kanssa!

Jauhelihatäytteiset letut eli krepit

Lettutaikina:
6 dl maitoa
1/2 tl suolaa
2 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl voisulaa
voita paistamiseen

Täyte:
400 g jauhelihaa
1 sipuli
1/2 pss tacomaustetta
1 prk tomaattimurskaa


Tsatsiki:
noin 400 g turkkilaista jogurttia
1/2 vihreää kurkkua
oman maun mukaan valkosipulia
1 sitruunan mehu
suolaa
pippuria


Lisäksi:
juustoraastetta



Valmista lettutaikina sekoittamalla kaikki taikinan ainekset keskenään ja anna sen seistä sen aikaa kun valmistat muut valmiiksi, kuitenkin noin 15-30min.


Tee tässä välissä tsatsiki valmiiksi jääkaappiin odottelemaan. Raasta kurkku ja anna sen valuttaa siivilän läpi ylimääräiset nesteet. Voit painella kurkkuraastetta hiukan, jotta nestettä valuisi ja lisätä päälle vielä suolan. Leikkaa valkosipulit pieneksi ja lisää ne jogurtin joukkoon pippurin ja sitruunamehun kanssa. Lisää lopuksi kurkkuraaste ja sekoita tasaiseksi. Nosta tsatsiki kylmään maustumaan.


Leikkaa sipuli pieneksi ja kuullota paistinpannulla, lisää jauheliha ja paista liha valmiiksi. Mausta tacomausteella ja lisää lopuksi tomaattimurska. Anna vähän aikaa kuplia pienellä lämmöllä.


Paista letut valmiiksi pannulla. Laita täytettä keskelle lettua, taita sitten kumpikin pää keskelle ja kiepsauta sivuilta rullaksi. Lado täytetyt letut uunivuokaan ja ripottele päälle juustoraastetta. Laita uunin keskitasolle ja paista 200 asteessa, kunnes juusto on sulanut lettujen päälle, noin 10 minuuttia. Ota letut valmiina uunista ja tarjoile tsatsikin kanssa!







keskiviikko 23. marraskuuta 2016

Popcorn-kinuskikakku

Tämä kakku oli kovassa huudossa viime vappuna, mutta itse pääsin vasta testaamaan. Ohjeen nappasin Pullahiiren leivontanurkasta ja se olikin helpompi, mitä aluksi voisi luulla ja vaikka aineksia on paljon. Kakku sopisi mielestäni myös hyvin esimerkiksi uuden vuoden juhliin koristamaan pöytää!
Popcorn-kinuskikakku

Pohja:
7½ dl vehnäjauhoja
3 dl fariinisokeria
2 dl sokeria
1½ tl ruokasoodaa
200 g voita
2 dl kermaa
3 kananmunaa
200 g ranskankermaa
200 g kermaviiliä

Kinuski:
4 dl vispikermaa
2 dl fariinisokeria
2 dl sokeria
2 rkl glukoosisiirappia

Täyte:
300 g voita
2½ dl kinuskia
1½ vispikermaa

Päälle:
popcorneja
kinuskia

Voitele ja jauhota kolme 16-20cm saman kokoista vuokaa (aina tietysti mitä pienempi vuoka, sen paksumpi kerroksesta tulee ja niin myös korkeampi kakku). Laita uuni kuumenemaan noin 175asteeseen. Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään. Kuumenna kerma ja voi kattilassa, niin että voi sulaa kerman joukkoon. Sekoita kuivien aineiden joukkoon kerma-voiseos ja loput pohjan aineksista, niin että massasta tulee tasainen. Jaa massa voideltuihin vuokiin. Paista uunin keskitasolla noin 45minuuttia, tarkastele pohjien kypsyyttä loppuvaiheessa hammastikulla, niin että tikussa ei ole yhtään kakkupohjaa kun vedät sen pois. Anna valmiiden pohjien jäähtyä. Jos pohjat ovat kohonneet ja kuperia, voi niitä vähän tasaista veitsellä leikkaamalla päältä.

Laita kaikki kinuskin ainekset kattilaan ja kuumenna niin, että koostumus paksuuntuu. Ota kattila liedeltä ja anna jäähtyä.

Täytteen valmistuksessa vatkaa huoneenlämpöinen voi notkeaksi ja lisää joukkoon lähes huoneenlämpöinen kinuski. Vatkaa ainekset vaahdoksi ja lopuksi lisää joukkoon kylmä vispikerma. Vatkaa vielä täyte tasaiseksi.

Ala kokoamaan kakkua. Laita alustalle ensimmäinen pohja, jonka päälle levitä täytettä. Tämän päälle seuraava pohja ja taas levitä täytettä. Päällimmäiseksi pohjaksi kannattaa valita tasaisin, jolloin kakun pinnasta tulee mahdollisen tasainen. Loput täytteet levitetään kakun päälle ja reunoille ohuena pintana. Tässä vaiheessa kannattaa kakku laittaa jääkaappiin hetkeksi jähmettymään. Lopuksi ylijäävän kinuskin voi valuttaa kakun päälle ja halutessaan vähän reunojen ylikin. Popcorneihin voi valuttaa jo ennen kakkuun laittamista, kinuskia sekaan jos haluaa. Itse nostelin popparit vain kakun päälle keoksi ja muutaman painelin reunoille. Päälle valutin vielä hiukan loppuja kinuskeja.
Kakku kannattaa nostaa jääkaappiin odottelemaan tarjoilua, mutta nostaa vähän ennen huoneenlämpöön.
 

tiistai 22. marraskuuta 2016

Hyydytetty kinkkuvoileipäkakku

Alun perin kakku piti toteuttaa porolla, mutta kaupasta missä kiiruusti ainekset kävin hakemassa, ei ollut haluamaani savustettua poroa. Niinpä päädyin hätäratkaisuna savustettuun kinkkusuikaleeseen. Taaskin täytteeksi ja leiväksi voi valita melkein mitä tahtoo ja mistä itse pitää.
Usein, jos jotain alan tekemään, haluan tehdä kaikki itse. Tässä tapauksessa kuitenkin menin lyhemmän kautta ja ostin saaristolaisleivän valmiina kaupasta. Minulta löytyy kyllä kotoa hyvä saaristolaisleipä resepti mitä olen monet kerrat tehnyt, joten voin sen jossain kohtaa jakaa myös teidän kanssa.
Hyydytetty kinkkuvoileipäkakku

Pohja ja väli:
saaristolaisleipä
maitoa kostutukseen

Täyte:
600 g savustettua kinkkusuikaletta
½ prk sinappista kurkkusalaattia
purjoa
200 g valkosipulituorejuustoa
200 g yrttituorejuustoa
2,5 dl vispikermaa
punasipuli
mustapippuria
6 liivatetta

Koristeeksi:
erilaisia salaatinlehtiä

Leikkaa saaristolaisleivästä siivuja, joita laitat irtopohjavuoan pohjalle kakun pohjaksi. Leipää voi hieman kostuttaa maidolla, että se pehmenee.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Pilko purjo ja punasipuli pieneksi silpuksi. Laita kippaan kinkkusuikaleet, kurkkusalaatti, tuorejuustot, sipuli, purjo ja mausteet, sekoita tasaiseksi. Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja lisää täytteeseen. Maista täytettä ja lisää tarvittaessa mausteita tai muita aineksia, jos jotain tuntuu puuttuvan. Kuumenna noin 3 rkl vettä mikrossa ja sulata pehmenneet liivatteet siihen. Lisää liivatevesi täytteeseen ohuena nauhana kokoajan sekoittaen.

Kaada puolet täytteestä saaristolaisleipien päälle ja tee leivistä "toinen kerros" täytteen päälle. Kostuta taas leipiä hieman maidolla ja lisää loput täytteestä päälle. Anna hyytyä kylmässä vähintään kolme tuntia, mielellään yön yli.

Valmiin kakun päällisen voi koristella miten haluaa. Itse ostin kaupasta montaa eri ainesta mitä päälle pistän koristeeksi, mutta kun olin saanut laitettua pelkän salaattisekoituksen, minusta se näytti niin kauniilta etten raaskinut siihen enää laittaa muuta.


maanantai 21. marraskuuta 2016

Lehtitaikina leipäsiä

Tästä reseptistä sain vinkkiä työpaikalta ja alkuperäinen ohje on Yhteishyvän sivuilta! Itse olen tykännyt käyttää majoneesin sijaan tuorejuustoa ja meetvurstin sijaan pepperonia. Tällä kertaa kuitenkin kaapista ei löytynyt pepperonia tai meetvurstia, joten väliin laitettiin tavallista kinkkua. Täytyy silti sanoa, että sillä pepperonilla nämä ovat ehdottomasti parhaita! Näin myös ohjeen kirjoitin pepperonilla. Väliin voi silti laittaa ihan omien mieltymysten mukaan, mitä haluaa ja keksii. Ollaan testattu myös esimerkiksi lohitahnaa, mikä toimi myös loistavasti! Leipäset ovat myös erittäin helppo ja nopea tehdä, joten jos haet vaikka juhliin jotain nopeaa laitettavaa tai leffa iltaan hyvää naposteltavaa, kannattaa tätä miettiä hyvänä vaihtoehtona.
Lehtitaikina leipäsiä

lehtitaikina levyjä
pepperonia
valkosipulituorejuustoa
rucolaa

Laita uuni kuumenemaan noin 200 asteeseen. Leikkaa taikinasta halutun kokoisia ja näköisiä paloja, voit esimerkiksi painaa snapsi lasilla pyöreitä paloja tai helpommalla pääset jos leikkaat taikinan vain neliöiksi. Jos käytät kaupan valmis taikina pohjia, itse olen leikannut siitä neliöitä ja yhdestä levystä tulee 8 pientä leipästä. Laita palaset uunipellille ja paista uunin keskitasolla noin 10minuuttia.

Leipäset kohoaa uunissa ja ne on helppo terävällä puukolla leikata kahtia, kun ovat valmiit. Pohjalle voi levittää tuorejuustoa, laittaa päälle pari rucolan lehteä ja päälle pari pepperonin siivua. Toinen puolisko kanneksi ja saa alkaa napsia!