keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Aasialaiset höyrysämpylät ja wasabi-lohirullat

Olimme perheeni naisten kesken syömässä Helsingissä Farangissa (jota muuten voin lämmöllä suositella! Edes sen kokemuksen takia!) ja tästä innostuneena polte oli kova tehdä tutuille ruokaa. Kohteeksi joutui niin sanotut vanhukset, eli äiti, täti ja heidän miehensä. Menuuhun kuului seitsemän eri ruokalajia plus jälkiruoka. Yksi ruuista ennen jälkiruokaa jäi välistä, koska porukka alkoi olemaan niin täynnä ja väsynyt. Ensimmäiseen postaukseen laitoin alkuruoat. 
Höyrysämpylöihin vinkkiä löysin blogista nimeltään Hannan soppa. Itse en valitettavasti omista bambusta tehtyä höyrykoria, mutta luin jostain että siivilä hoitaa saman asian ja niinhän se teki! Ainoa miinus puoli oli että sämpylät joutui valmistamaan yksi kerrallaan.

Wasabi-lohirulliin suuntaa antava ohje löytyi Arlan sivuilta.


Wasabi-lohirullat
noin 8-10 kappaletta

200 g viipaloitua kylmäsavulohta

1/2 nippu tilliä
150 g maitorahkaa
1 tl wasabia
1/2 tl suolaa
2 rkl siemeniä
1 dl hernettä

Sekoita hienonnettu tilli ja puolet maitorahkasta sekaisin tasaiseksi. Lisää wasabi ja loput rahkasta. Mausta seos suolalla ja maista. Levitä viipaloitu kylmäsavulohi kelmulle ja levitä täyte lohen päälle. Rullaa kelmua avuksi käyttäen rullaksi ja laita pakastimeen noin 30 minuutiksi. Paahda siemeniä hetken aikaa kuumalla pannulla.

Ota rulla pakkasesta ja leikkaa siitä terävällä puukolla noin 1-2 sentin paksuisia paloja. Koristele paahdetuilla siemenillä ja herneenversoilla.

Aasialaiset höyrysämpylät
noin 10 kappaletta

2,5 dl kookosmaitoa
25 g hiivaa

1 rkl sokeria

0,5 rkl riisiviinietikkaa
0,5 rkl öljyä
0,5 tl leivinjauhetta
n. 250 g vehnäjauhoja


Täytteet:
nyhtökauraa
siivutettua kurkkua
chilimajoneesia
kevätsipulia


Lisäksi:
10 muffinivuokia
kattila
bambukori/siivilä


Kuumenna kookosmaitoa mikrossa sen verran, että hiiva on helppo liottaa siihen. Sekoita joukkoon sokeri, riisiviinietikka, öljy ja leivinjauhe. Lopuksi lisää vehnäjauhoja niin että taikinasta tulee kimmoisaa ja helpompi käsitellä. Vaivaa taikinaa 10-15 minuuttia. Anna kohota kulhossa vetämättömässä paikassa liinan alla niin, että taikina on tuplannut kokonsa.


Sirottele kunnolla alustalle jauhoja ja pyörittele siinä taikinasta sopusuhtainen pötkö, mistä leikkaa 10 saman kokoista palloa. Laita pallot muffinivuokiin ja anna vielä kohota liinan alla puolisen tuntia.


Keitä sopivan kokoisessa kattilassa (itselläni oli 5 litran) vettä ja laita siivilä kattilan päälle. Paista höyryssä sämpylät yksi kerrallaan noin 9 minuuttia niin, että kattilan kansi on suurin piirtein kattilan päällä. Kannattaa varmistaa ettei kattilassa oleva vesi osu siivilään tai siinä oleviin sämpylöihin. Myös lämpöä kannattaa pienentää liedeltä, jos vesi kiehuu ja roiskuu paljon.


Anna valmiiden sämpylöiden hiukan jäähtyä ja täytä haluamillasi täytteillä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti